Business & Finance Δευτέρα 19/08/2024, 23:21
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε θετικό έδαφος και οι τρεις βασικοί δείκτες – Ανοδικά για 8η συνεδρίαση S&P 500 και Nasdaq

«Τα χρήματα αναζητούν ένα μέρος για να πάνε, και πηγαίνουν στις αγορές μετοχών».

Wall Street: Σε θετικό έδαφος και οι τρεις βασικοί δείκτες – Ανοδικά για 8η συνεδρίαση S&P 500 και Nasdaq

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν ενισχυμένες τη Δευτέρα, αξιοποιώντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία άνοδό τους για φέτος, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών και στο επερχόμενο Οικονομικό Συμπόσιο του Jackson Hole.

Και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν υψηλότερα, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να επεκτείνουν το σερί των κερδών τους σε οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις, καθώς οι μετοχές συνέχισαν να ανακάμπτουν από το απότομο ξεπούλημα πριν από δύο εβδομάδες, λόγω των φόβων για ύφεση.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ανθεκτικότητα των καταναλωτών παρά την οικονομική εξασθένηση, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, μειώνοντας το επιτόκιο-στόχο της Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

«Αυτό που κρύβεται πίσω (από αυτό το ράλι) είναι η ελπίδα ότι οι στρόφιγγες θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτές με τη Fed να μειώνει ενδεχομένως τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Paul Nolte, ανώτερος σύμβουλος πλούτου και στρατηγικός σύμβουλος αγοράς στην Murphy & Sylvest στο Elmhurst του Ιλινόις.

«Τα χρήματα αναζητούν ένα μέρος για να πάνε, και πηγαίνουν στις αγορές μετοχών».

Μια οριακή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμά ότι η Fed θα προβεί σε τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους και ότι η οικονομία θα μπορέσει πιθανώς να αποφύγει την ύφεση καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

Το οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole ξεκινά την Πέμπτη και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell την Παρασκευή θα αναλυθούν για ενδείξεις σχετικά με την πορεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από την περιοριστική στην ουδέτερη νομισματική πολιτική.

«Νομίζω ότι (ο Powell) θα επαναλάβει κάποια από τα σημεία συζήτησης που έκανε η Fed, ότι γίνονται λίγο πιο άνετοι με το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μειώνεται στο στόχο», πρόσθεσε ο Nolte. «Αισθάνονται άνετα με την οικονομία που πηγαίνει αρκετά καλά και αυτό θα ερμηνευτεί από τις αγορές ως άνοιγμα για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη μεταβλητότητα της αγοράς που είναι ήδη αυξημένη λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών στα τέλη του καλοκαιριού.

Ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς, ένας δείκτης μέτρησης της ανησυχίας των επενδυτών, υποχώρησε με ρυθμό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα από υψηλό τετραετίας εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ήπια προσγείωση.

Η Goldman Sachs μείωσε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 20% από 25% μετά τις τελευταίες εβδομαδιαίες εκθέσεις για τις αιτήσεις ανεργίας και τις λιανικές πωλήσεις.

O S&P 500 κέρδισε 54,00 μονάδες ή 0,97%, για να τερματίσει στις 5.608,25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 245,05 μονάδες ή 1,39%, στις 17.876,77 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 236,77 μονάδων ή 0,58%, στις 40.896,53 μονάδες.

Η Advanced Micro Devices (AMD) σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας κατασκευής τσιπ ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει την εταιρεία κατασκευής διακομιστών ZT Systems έναντι 4,9 δισ. δολαρίων, προκειμένου να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί καλύτερα την Nvidia.

Η B. Riley Financial  επέκτεινε την πτώση της άνω του 65% την περασμένη εβδομάδα. Ο συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος Bryant Riley είχε προσφερθεί να αγοράσει την τράπεζα την Παρασκευή, αφού προειδοποίησε για χτύπημα από την επένδυσή της στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της Vitamin Shoppe, την Franchise Group.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks, της εταιρείας λιανικής Target και της αλυσίδας οικιακών βελτιώσεων Lowe’s αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News