Business & Finance Δευτέρα 19/08/2024, 12:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Προς νέα ρεκόρ με ώθηση από τη Fed – Προβλέψεις για 3.000 δολάρια

Χρυσός: Προς νέα ρεκόρ με ώθηση από τη Fed – Προβλέψεις για 3.000 δολάρια

Οι τιμές του χρυσού καταρρίπτουν διαδοχικά υψηλά και οι αναλυτές αναμένουν περισσότερα ρεκόρ, με ορισμένους να προβλέπουν ότι το μέταλλο θα φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η τιμή spot παρέμεινε σταθερή στο υψηλό ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, στα 2.508,14 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 0,16% σε νέο ρεκόρ στα 2.540,8 δολάρια ανά ουγγιά.

«Το 2024 είναι η χρονιά όπου ο χρυσός υποτίθεται ότι θα φθάσει σε πολλαπλά υψηλά», δήλωσε ο Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην BMI στο CNBC, επικαλούμενος την ελκυστικότητα του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου.

«Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα… και η αβεβαιότητα βρίσκεται στην κορύφωσή της», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο ότι το 2024 είναι η χρονιά των εκλογών, της πρόσφατης εισβολής της Ουκρανίας πίσω στη Ρωσία και των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις τιμές των ράβδων είναι η αύξηση των πιθανοτήτων μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι «στο τραπέζι».

«Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε ο αναλυτής του BMI. Άλλοι αναλυτές μοιράζονται παρόμοιο ανοδικό κλίμα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της αγοράς χρυσού, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με τα έντοκα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης το δολάριο, καθιστώντας ελκυστικό τον χρυσό.

Το επενδυτικό κλίμα για τον χρυσό φαίνεται να είναι έτοιμο για άνοδο στους επόμενους τρειςς έως έξι μήνες, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους τη Δευτέρα. Οι αναλυτές της τράπεζας προσθέτουν ότι βλέπουν στόχο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025 και πρόβλεψη για μέση τιμή τέταρτου τριμήνου στα 2.550 δολάρια ανά ουγγιά.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στο ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα και στην ομιλία του Jerome Powell, η οποία θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News