Business & Finance Παρασκευή 16/08/2024, 23:22
ΑΓΟΡΕΣ

Η καλύτερη εβδομάδα του έτους για τη Wall Street – Ανοδικό σερί 7 ημέρων για S&P 500 και Nasdaq

Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία ποσοστιαία κέρδη των τελευταίων μηνών, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να καταγράφουν την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό τους εδώ και πέντε μήνες.

Η καλύτερη εβδομάδα του έτους για τη Wall Street – Ανοδικό σερί 7 ημέρων για S&P 500 και Nasdaq

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, επεκτείνοντας τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία ποσοστιαία κέρδη τους για φέτος, καθώς οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση υποχώρησαν και οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν την έβδομη συνεχόμενη συνεδρίασή τους με κέρδη, καθώς οι μετοχές ανέκτησαν τις απώλειες από την πτώση πριν από δύο εβδομάδες. Το sell-off,που προκλήθηκε από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και τους αυξημένους φόβους για ύφεση, επιβεβαίωσε ότι ο Nasdaq είχε εισέλθει σε τροχιά διόρθωσης.

Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία ποσοστιαία κέρδη των τελευταίων μηνών, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να καταγράφουν την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό τους εδώ και πέντε μήνες.

«Αυτό που βλέπουμε στις σημερινές αγορές είναι μια επέκταση της επιστροφής και η καταπράυνση των προηγούμενων φόβων για ύφεση», δήλωσε ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments στη Νέα Υόρκη.

«Τα θετικά οικονομικά στοιχεία είναι πραγματικά αυτό που τροφοδοτεί αυτό το ράλι, δίνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές ότι είναι πιθανό να αποφευχθεί η ύφεση και ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο».

Ένα μπαράζ οικονομικών στοιχείων υψηλού προφίλ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη τιμών καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας και μιας έκθεσης λιανικών πωλήσεων από το υπουργείο Εμπορίου, παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να ελίσσεται προς το στόχο του 2% της Federal Reserve και ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είναι σε υγιές επίπεδο.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι κατασκευές κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν 1-1/2 έτους τον Ιούλιο, ενώ η αρχική εκτίμηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο έδειξε ισχυρότερη από την αναμενόμενη βελτίωση.

Οι αξιωματούχοι των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών θα μιλήσουν στο συμπόσιο στο Jackson Hole του Wyoming την επόμενη εβδομάδα, με την κεντρική ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell την Παρασκευή να θέτει ενδεχομένως τις προσδοκίες για την πορεία μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στα σχόλια του Powell την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Bassuk. «Η δραστηριότητα της αγοράς φέτος βασίζεται σταθερά στην πιθανότητα και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων της Fed».

Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο Austan Goolsbee δήλωσε σε συνέντευξή του στο National Public Radio ότι οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής για περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο.

O S&P 500 κέρδισε 11,03 μονάδες ή 0,20% και έκλεισε στις 5.554,25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 37,22 μονάδες ή 0,21% και διαμορφώθηκε στις 17.631,72 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 96,70 μονάδων ή 0,24%, στις 40.659,76 μονάδες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ανώτερη του αναμενόμενου η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ανθεκτική η οικονομία των ΗΠΑ – Οι traders χαμηλώνουν τον πήχη για τη Fed

ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Ευρωαγορές: Σε θετικό έδαφος τα περισσότερα χρηματιστήρια – Εβδομαδιαία κέρδη 2,4% για τον Stoxx 600

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News