Business & Finance Παρασκευή 16/08/2024, 19:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Σε θετικό έδαφος τα περισσότερα χρηματιστήρια – Εβδομαδιαία κέρδη 2,4% για τον Stoxx 600

Ευρωαγορές: Σε θετικό έδαφος τα περισσότερα χρηματιστήρια – Εβδομαδιαία κέρδη 2,4% για τον Stoxx 600

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα που, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να είναι κερδοφόρα για τις παγκόσμιες μετοχές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,31%, για να καταγράψει εβδομαδιαία άνοδο 2,4%. Οι μετοχές των αυτοκινήτων κατέγραψαν το μεγαλύτερο κλαδικό κέρδος, προσθέτοντας 1,06%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχασαν 0,15%.

Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,43% στις 8.311,41 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 18.322,40 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,35% στις 7.449,70 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 2,2% στις 33.040,81 και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,59% στις 10.949,70 μονάδες. 

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν επίσης σταθερά κέρδη, με μεγάλη ώθηση να έρχεται την Πέμπτη, όταν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν πολύ ισχυρότερα από ό,τι έδειχναν οι προβλέψεις.

Αυτό έδωσε περαιτέρω σήμα στους επενδυτές ότι οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ, οι οποίες συνέβαλαν στο έντονο παγκόσμιο sell-off στις αρχές του μήνα, είναι υπερβολικές. Μαζί με τις αλυσιδωτές επιδράσεις από την ιαπωνική νομισματική πολιτική, οι αναλυτές λένε ότι ένα μέρος της μεταβλητότητας μπορεί να εξηγηθεί από την ιστορική τάση του Αυγούστου, όπου η αγορά τείνει να είναι πιο χαλαρή.

Οι αμερικανικές μετοχές παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής.

Ο Stoxx 600 και ο S&P 500 της Wall Street παραμένουν μακριά από τα επίπεδα στα οποία ξεκίνησαν τον μήνα, αλλά τα σταθερά κέρδη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έχουν ανακτήσει τις απώλειες από την πρόσφατη πτώση.

Στο μέτωπο των στοιχείων την Παρασκευή, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν ανάκαμψη από πτώση 0,9% τον Ιούνιο σε αύξηση 0,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες σε έρευνα του Reuters. Ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,1% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.

Ο Alex Kerr, οικονομολόγος της Capital Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμα την Παρασκευή ότι η άνοδος στο λιανικό εμπόριο δεν ήταν ευρείας βάσης, με τομείς όπως τα τρόφιμα, τα είδη ένδυσης και τα είδη οικιακής χρήσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, θα πρέπει να σημαίνει ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών επιταχύνεται κατά το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Kerr.

Έρχεται αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε άνοδο στο 2,2% τον Ιούλιο, χαμηλότερη αύξηση από την αναμενόμενη, ενώ η οικονομία κατέγραψε επέκταση 0,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Η βρετανική λίρα σημείωνε άνοδο 0,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στα 1,2902 δολάρια το πρωί της Παρασκευής, την υψηλότερη ισοτιμία της για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Η στερλίνα ήταν επίσης 0,2% υψηλότερα έναντι του ευρώ.

Οι μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ακολούθησαν επίσης τη θετική δυναμική των αμερικανικών στοιχείων και διαπραγματεύτηκαν υψηλότερα την Παρασκευή.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News