Business & Finance Παρασκευή 16/08/2024, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ούριος άνεμος από τις διεθνείς αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ούριος άνεμος από τις διεθνείς αγορές

Νέα ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο του χθεσινού ράλι στη Wall Street, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Παρά την υποτονική δραστηριότητα του Δεκαπενταύγουστου και των διακοπών, η αγορά βρίσκει την ανοδική της τροχιά μετά τη βουτιά της 5ης Αυγούστου. Εκτιμάται δε ότι η κατάκτηση των 1.430 μονάδων επιτρέπει την περαιτέρω άνοδο με κρίσιμο σκόπελο τις 1.480 μονάδες. 

O Γενικός Δείκτης στις 11:30, διαμορφώνεται στις 1.437,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,29%.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 1,53% με τη Eurobank να καταγράφει άλμα 2%, ενώ ακολουθούν οι Εθνική στο +1,54%, η Πειραιώς στο +1,42% και 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Jumbo, της Motor Oil. Αντιθέτως πτώση καταγράφει η μετοχή της Σαράντης.

Προς το κλείσιμο μιας εβδομάδας με κέρδη οδεύουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες που είχαν ενσκήψει προ δύο εβδομάδων.

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν επίσης καταγράψει σταθερή άνοδο με τη μεγάλη ώθηση να δίνεται την Πέμπτη, όταν τα στοιχεία έδειξαν μείωση των εβδομαδιαίων αιτήσεις ανεργίας και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ ήταν πολύ ισχυρότερα από ό,τι έδειχναν οι προβλέψεις.

Τα στοιχεία αυτά συνέτειναν στην εκτίμηση ότι οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ, οι οποίες συνέβαλαν στο ισχυρό παγκόσμιο ξεπούλημα στις αρχές του μήνα, είναι υπερβολικές. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέρος της μεταβλητότητας μπορεί να εξηγηθεί και από την τάση που παρατηρείται ιστορικά τον Αύγουστο, όταν οι συναλλαγές τείνουν να είναι πιο ρηχές.

Ο Stoxx 600 και ο S&P 500 της Wall Street παραμένουν μακριά από τα επίπεδα στα οποία ξεκίνησαν τον μήνα, αλλά τα σταθερά κέρδη μέσα στην εβδομάδα έχουν ανακτήσει τις απώλειες από την πρόσφατη πτώση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Συνεχίζει ανοδικά με ώθηση από τη Wall Street

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News