Business & Finance Πέμπτη 15/08/2024, 23:20
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Σβήνει» τις απώλειες του Αυγούστου και τους φόβους για ύφεση

Wall Street: «Σβήνει» τις απώλειες του Αυγούστου και τους φόβους για ύφεση

Τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας για τους καταναλωτές και τα εργασιακά, ώθησαν τους επενδυτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους και συνέβαλαν στην άμβλυνση των ανησυχιών για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street οι μετοχές σημείωσαν άνοδο, με τον Dow Jones να κλείνει με άλμα 554 μονάδων ή 1,39%. Ο S&P 500 σημείωσε την έκτη συνεχόμενη άνοδό του και έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,61% στις 5,573.22 μονάδες. Ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε σημαντικά 2,34%.

Της δυναμικής ανόδου ηγήθηκε η Walmart μετά από ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στέλνοντας τις μετοχές με άνοδο 7%. Η Cisco Systems σημείωσε άλμα 7% μετά την ανακοίνωση της βελτίωσης των κερδών και των εσόδων του τέταρτου τριμήνου και των περικοπών στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της.

Τις τελευταίες έξι ημέρες, ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 6,5%, ενώ ο δείκτης βιομηχανίας Nasdaq Composite έχει κερδίσει 8,5%. Ο δείκτης των blue-chip ήταν σε ανοδική τροχιά για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες ηγήθηκαν της συναλλαγής rotation του Ιουλίου, συνέχισαν επίσης να ανεβαίνουν την Πέμπτη. 

Η έκθεση για τα στοιχεία του λιανικού εμπορίου και τη μείωση των αιτήσεων ανεργίας εβδομαδιαία, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη «έσβησαν» τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας και εξασθένιση της καταναλωτικής δαπάνης που θα οδηγούσαν την οικονομία σε ύφεση.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου έδειξαν τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και ενάμιση χρόνο, στο 1,0% και πολύ πάνω από τις προβλέψεις, ενώ τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας έδειξαν ότι λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα ισχυρά κέρδη της Walmart 6,69%, συνέβαλαν στο να πυροδοτηθεί ένα ράλι ανόδου, με τον δείκτη καταναλωτικών αγαθών του S&P 500 να οδεύει προς την καλύτερη ημέρα του έτους, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Οι μετοχές επωφελήθηκαν από αυτό που ο Mike O’Rourke, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Jones Trading, περιέγραψε ως ένα «αρκετά ευρύ αγοραστικό κύμα» την Πέμπτη, καθώς η άμβλυνση των φόβων για ύφεση βοήθησε στην ενίσχυση των τεχνολογικών μετοχών.

Ο Jay Hatfield, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Infrastructure Capital Advisors, σημείωσε ότι η ταχεία ανάκαμψη της αγοράς δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά «μια εκτόνωση των παράλογων φόβων για ύφεση που ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα», αναφερόμενος στο sell off της 5ης Αυγούστου.

«Μεταξύ των χθεσινών και των σημερινών στοιχείων για τον πληθωρισμό, αν έχουμε μερικά ακόμη ισχυρά στοιχεία, τότε θα αρχίσετε να αναρωτιέστε αν χρειαζόμαστε καν μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο O’Rourke.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες – Αύξηση 1% στη λιανική

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,6% το β’ τρίμηνο – Στάσιμος ο Ιούνιος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News