Business & Finance Πέμπτη 15/08/2024, 19:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Υψηλότερα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις έκλεισαν σήμερα Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Βρετανία που ήταν ηπιότερες των αναμενόμενων καθώς και τα στοιχεία της λιανικής στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,15% με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται των κερδών σημειώνοντας άνοδο 2,54%.

Στις απογευματινές συναλλαγές οι μετοχές πήραν ώθηση από την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τα οποία κατεύνασαν και τη νευρικότητα που υπήρχε σχετικά με την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και το ενδεχόμενο ύφεσης, στέλνοντας τα futures της Wall Street σε υψηλότερα επίπεδα.

O γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,66%, ο γαλλικός CAC 40 άνοδο 1,23% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,80% μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Βρετανίας, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο, ποσοστό που υπολείπεται ελαφρώς των προσδοκιών, αλλά κινείται και πάλι πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στις πρώτες συναλλαγές στις ΗΠΑ, οι μετοχές σημείωναν άνοδο, με τον Dow Jones, τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite να κερδίζουν πάνω από 1%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αντανακλούσε επιβραδυνόμενο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2,9%, τον χαμηλότερο από το 2021 ενώ το κλίμα αισιοδοξίας ενίσχυσε η ανακοίνωση των στοιχείων της καταναλωτικής κίνησης στη χώρα που ήταν άνω του αναμενόμενου τον Ιούλιο, στο 1%, καθώς και η μείωση των αιτήσεων ανεργίας σε εβδομαδιαία βάση.

Τα αμερικανικά στοιχεία – σε συνδυασμό με ένα βασικό μέτρο του πληθωρισμού χονδρικής που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο – καθησύχασαν τους επενδυτές ότι μια οικονομική ήπια προσγείωση είναι και πάλι στο τραπέζι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες – Αύξηση 1% στη λιανική

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,6% το β’ τρίμηνο – Στάσιμος ο Ιούνιος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News