Business & Finance Πέμπτη 15/08/2024, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ισχυροποιείται το μομέντουμ με φόντο τον πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Ισχυροποιείται το μομέντουμ με φόντο τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται και την Πέμπτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τις νέες μετρήσεις του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν ηπιότερες των αναμενόμενων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,38% με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται των κερδών με άνοδο 0,6%.

O γερμανικός DAX κινείται με κέρδη 0,6%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,32%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρά κέρδη 0,11% μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την Τετάρτη. Πρώτα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο, ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες, αν και επανήλθε πάνω από το στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας στις ΗΠΑ, ώθηση στην Wall Street έδωσαν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που επιβραδύθνηκε ετησίως στο 2,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Τα αμερικανικά στοιχεία – σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό χονδρικής που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο – καθησύχασαν τους επενδυτές για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας.

Οι επενδυτές αξιολογούν τώρα κατά πόσον οι μετρήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει πιθανότητα 58,5% για το πρώτο και 41,5% για το δεύτερο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών σκαρφάλωσαν ελαφρώς υψηλότερα το βράδυ της Τετάρτης, ενώ οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιαπωνίας που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News