Business & Finance Τετάρτη 14/08/2024, 23:21
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδικό σερί 5 ημερών για τον S&P 500 – η Alphabet επιβαρύνει τον Nasdaq

Wall Street: Ανοδικό σερί 5 ημερών για τον S&P 500 – η Alphabet επιβαρύνει τον Nasdaq

Ο S&P 500 έκλεισε υψηλότερα την Τετάρτη, επεκτείνοντας το νικηφόρο σερί του σε πέντε συνεδριάσεις, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό καθησύχασαν τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα αμερικανικά επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, η Alphabet και ορισμένες τεχνολογικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα, γεγονός που επιβάρυνε τον σύνθετο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.

Οι κινήσεις ήταν γενικά υποτονικές, ωστόσο, με πολλούς επενδυτές να λείπουν για διακοπές τον Αύγουστο, και τα νέα ερεθίσματα για τις συναλλαγές απουσίαζαν, συμβάλλοντας σε μια συνολικά άτονη εικόνα μεταξύ των δεικτών αναφοράς.

Τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη, προσέφεραν ελάχιστα για όσους αναζητούσαν απόκλιση από την αναμενόμενη πορεία για την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Οι αμερικανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν συγκρατημένα τον Ιούλιο και η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω του 3% για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται την επομένη των ηπιότερων του αναμενόμενου στοιχείων για τις τιμές παραγωγού που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να μετριάζεται.

Οι αγορές χρήματος βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 55% για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (bps) στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Πριν από τα στοιχεία, οι συναλλασσόμενοι ήταν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένοι μεταξύ μιας μείωσης 25 και 50 μονάδων βάσης.

Ο Scott Ladner, επικεφαλής επενδύσεων στην Horizon Investments, δήλωσε ότι αποκάλεσε ημέρες όπως αυτή «οι αγορές δεν πάνε βίαια πουθενά», προσθέτοντας ότι με τον ΔΤΚ να έχει μια παρόμοια εικόνα με τα στοιχεία του PPI, δεν υπήρχε λόγος για τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τις κινήσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή την προηγούμενη ημέρα.

«Δεν υπάρχει καμία τεράστια λογική για να μετακινηθούν οι τιμές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», είπε.

Ο S&P 500.SPX έκλεισε στις 5.455,21 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,38% ή 20,78 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 17.192,60 μονάδες, με άνοδο 0,029% ή 4,99 μονάδες. Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 242,75 μονάδων ή 0,61% στις 40.008,39 μονάδες.

Οι μετοχές της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, υποχώρησαν μετά από δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει επιλογές που περιλαμβάνουν τη διάλυση της διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης.

Άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν μεικτές: η Tesla και η Meta Platforms υποχώρησαν, ενώ η Microsoft και η Nvidia αυξήθηκαν.

Η ανάκαμψη των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και της τεχνολογίας βοήθησε τις αγορές να ανακτήσουν τις περισσότερες απώλειες από την πτώση της παγκόσμιας αγοράς στις αρχές του μήνα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση την Πέμπτη από το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις θα παρακολουθείται έντονα από όσους ανησυχούν για τη συνολική ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ο Ladner της Horizon.

Οι ανησυχίες αυτές είχαν στείλει τον δείκτη μεταβλητότητας .VIX της Cboe, τον δείκτη φόβου της Wall Street, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020 μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, την Τετάρτη, παρέμεινε κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 20 μονάδων για δεύτερη ημέρα.

Η πλειονότητα των κυριότερων τομέων του S&P κινήθηκε σε θετικό έδαφος, με αιχμή την άνοδο των χρηματοοικονομικών. Η άνοδός του υποβοηθήθηκε από τα κέρδη των Progressive και Charles Schwab, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τα θετικά νούμερα επιδόσεων του Ιουλίου, και της Allstate, η οποία ανέβηκε μετά τη συμφωνία πώλησης μιας επιχειρηματικής μονάδας.

Η Kellanova σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση του οικογενειακού γίγαντα καραμέλας Mars ότι θα αγοράσει τον κατασκευαστή των Cheez-It και Pringles σε μια συμφωνία ύψους σχεδόν 36 δισ. δολαρίων.

Η Cardinal Health κέρδισε αφού η εταιρεία διανομής φαρμάκων αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2025.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News