Business & Finance Τετάρτη 14/08/2024, 19:23
ΑΓΟΡΕΣ

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – άλμα 5,3% για την UBS

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – άλμα 5,3% για την UBS

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή αξιολόγησαν τις βασικές εκτυπώσεις του πληθωρισμού από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,49% στις 504.10 μονάδες, διατηρώντας το επιφυλακτικά θετικό κλίμα αυτής της εβδομάδας. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής κέρδισαν 2,89%, ενώ οι μετοχές ορυχείων υποχώρησαν 0,97%.

O FTSE 100 σημείωσε άνοδο 056% στις 8.281 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 17.885 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 7.333 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,27% στις 10.753,00 μονάδες, ενώ ο και ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,00%, στις 32,328.03 μονάδες.

Η ελβετική τράπεζα UBS πρόσθεσε 5,29% αφού ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο, υπολείπεται ελαφρώς των προσδοκιών, αλλά επανέρχεται πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωνόταν στο 2,3%.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση από τότε που η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ένα βασικό μέτρο για την κεντρική τράπεζα, υποχώρησε στο 5,2% από 5,7%.

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερος από το αναμενόμενο. Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο κατέγραψε αύξηση 0,2% για τον μήνα και 2,9% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones προέβλεπαν μετρήσεις 0,2% και 3%, αντίστοιχα.

Έρχεται μετά τον δείκτη τιμών παραγωγού των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο οποίος έδειξε ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 0,1% τον περασμένο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η μέτρηση θα έδειχνε μηνιαία αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συναίνεσης του Dow Jones.

Οι επενδυτές αξιολογούν τώρα αν οι σχετικές εκτυπώσεις υποδηλώνουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης από την Federal Reserve τον Σεπτέμβριο. Η αποτίμηση της αγοράς υποδηλώνει πιθανότητα 58,5% για το πρώτο και 41,5% για το δεύτερο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Οι αμερικανικές μετοχές ήταν μεικτές μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού της Τετάρτης, με τον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones να ωθείται υψηλότερα.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μεικτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News