Business & Finance Τρίτη 13/08/2024, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συγκρατημένη άνοδος με ώθηση από τα μάκρο Βρετανίας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συγκρατημένη άνοδος με ώθηση από τα μάκρο Βρετανίας

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Τρίτη, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούσαν μια νέα δέσμη οικονομικών στοιχείων μετά τη μεταβλητότητα της περασμένης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 501 μονάδες, με τα κυριότερα χρηματιστήρια και τους περισσότερους τομείς σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές του κλάδου υγείας αυξήθηκαν κατά 1% και ηγήθηκαν των κερδών, ενώ οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν κατά 0,5%.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 8.235 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,45% στις 17.812 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,35% στις 7.275,87 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 10.723,80 μονάδες, ενώ ο και ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,24%, στις 32,006.45 μονάδες.

Τα στοιχεία για τους μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών την Τρίτη έδειξαν ότι οι μισθοί χωρίς τα μπόνους αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου – το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,2% από 4,4%, ανέφερε το ONS, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση 4,5%.

Ο Jack Kennedy, ανώτερος οικονομολόγος της ιστοσελίδας ευρέσεως εργασίας Indeed, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει “αρκετά σφιχτή” και ότι οι μισθολογικές πιέσεις αμβλύνονται μόνο σταδιακά, περιορίζοντας ενδεχομένως το επίπεδο της νομισματικής χαλάρωσης που είναι σε θέση να παράσχει η Τράπεζα της Αγγλίας φέτος.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα είναι η πρώτη επίσημη μέτρηση από την ημέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Μετά από δύο μήνες στο 2%, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν ότι το συνολικό ποσοστό θα σημειώσει άνοδο, στο 2,3%.

Οι αγορές χρήματος υπολογίζουν επί του παρόντος υψηλή πιθανότητα περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης φέτος. Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σήμερα στο 5%.

Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, σημειώνοντας άνοδο 0,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στα 1,2823 δολάρια.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα αναλύσουν επίσης τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της υγείας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ, ένα μέτρο των τιμών χονδρικής, αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο. Η αύξηση κατά 0,1% τον μήνα είναι πιθανό να θεωρηθεί ότι ανοίγει περαιτέρω την πόρτα για την Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στην είδηση, με τους επενδυτές να είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν τον ευρύτερα παρακολουθούμενο δείκτη τιμών καταναλωτή που θα εκδοθεί την Τετάρτη.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News