Business & Finance Τρίτη 13/08/2024, 11:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί για τις 1.400 μονάδες – Βαρίδι η Motor Oil

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί για τις 1.400 μονάδες – Βαρίδι η Motor Oil

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχων στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:40 διαμορφώνεται στις 1.399,62 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,1% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,27%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil σχεδόν κατά 3% και ακολουθούν ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, Jumbo και της Εθνικής.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,60% στις 1.239,29 μονάδες. 

Εξάλλου, μια αρνητική εξέλιξη επεφύλασσε η χθεσινή αναθεώρηση του δείκτη MSCI. Ο αμερικανικός οίκος αποφάσισε τη διαγραφή της Motor Oil από τον MSCI Greece Standard Index και τη μεταφορά της στον κατώτερο δείκτη MSCI Greece Small Cap Index.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στο κλείσιμο της συνεδρίαση της Παρασκευής 30 Αυγούστου.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης MSCI Greece Standard Index θα περιλαμβάνει στο εξής 9 μετοχές και συγκεκριμένα τις μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς και Μυτιληναίος.

Επιπρόσθετα, δεν εισήχθη στον δείκτη και η ΤΙΤΑΝ, παρά τη σχετική φημολογία, καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια. 

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν να ανακτούν κάποια θετική δυναμική μετά τη μεταβλητότητα της περασμένης εβδομάδας.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αναμένουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ, ένα μέτρο των τιμών χονδρικής, δημοσιεύεται την Τρίτη και ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν κατά πόσον τα στοιχεία θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα μετά από μια ασταθή συνεδρίαση στη Wall Street τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News