Business & Finance Δευτέρα 12/08/2024, 19:18
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ευρωπαϊκές αγορές κλείνουν με μεικτά πρόσημα – Εν αναμονή των στοιχείων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Οι ευρωπαϊκές αγορές κλείνουν με μεικτά πρόσημα  – Εν αναμονή των στοιχείων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν τη Δευτέρα μεικτά, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται στο επίκεντρο για τις επόμενες ημέρες.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,02% στις 499 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν αν η πρόσφατη πτώση της αγοράς έχει ολοκληρωθεί. O FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 8.210 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,02% στις 17.726 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 7.250 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 10.646 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,46%, στις 31.928 μονάδες.

Οι μετοχές του κλάδου των ταξιδιών και της αναψυχής υποχώρησαν κατά 0,8% και ηγήθηκαν των απωλειών. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 0,6%, ακόμη και αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) περιόρισε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024.

Οι παγκόσμιες μετοχές ταλαντεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα με απότομες πωλήσεις που ακολουθήθηκαν από μια απότομη ανάκαμψη.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με εβδομαδιαίο κέρδος 0,27%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, μετά από πτώση 2,9% την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αμερικανικές μετοχές ήταν μεικτές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προσέβλεπαν στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον βασικό δείκτη τιμών παραγωγού να αναμένεται την Τρίτη και να ακολουθεί την Τετάρτη ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουλίου.

Οι επενδυτές ελπίζουν να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μετά τους πρόσφατους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας που τρόμαξαν τους επενδυτές και ταρακούνησαν την αγορά.

“Συνολικά, υπήρξε κάποια νευρικότητα στην αρχή της περασμένης εβδομάδας και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά συνολικά, όταν κοιτάζετε πού έχουμε καταλήξει, πρόκειται για ένα είδος επαναφοράς της αγοράς. Είδατε πολλές από τις πολύ εκτεταμένες τοποθετήσεις να εξαλείφονται, βλέπετε μια ευκολότερη ικανότητα για την αγορά να τιμολογήσει ορισμένα από τα θεμελιώδη μεγέθη”, δήλωσε ο Richard Kelly, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC τη Δευτέρα.

“Ο Αύγουστος είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος, υπάρχει χαμηλή ρευστότητα και όταν έχεις σοκ είναι δύσκολο για την αγορά να αποτιμήσει το κόστος, αλλά μέχρι στιγμής, νομίζω ότι τα πράγματα έχουν καθαρίσει λίγο”.

Οι αγορές είναι πιθανό να είναι “νευρικές” έως ότου υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τη μεταποίηση τον επόμενο μήνα, πρόσθεσε ο Kelly.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, η πρώτη έκδοση από τότε που η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Μετά από δύο μήνες στο 2%, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι το συνολικό ποσοστό θα αυξηθεί, στο 2,3%.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News