Business & Finance Δευτέρα 12/08/2024, 13:40
ΑΓΟΡΕΣ

Βετεράνος της Wall Street «βλέπει» bear market το 2025 – Οι 3 λόγοι και η Fed

Βετεράνος της Wall Street «βλέπει» bear market το 2025 – Οι 3 λόγοι και η Fed

Ο βετεράνος επενδυτής David Roche αναμένει μια πτωτική πορεία των αγορών το 2025 σε επίπεδα bear market λόγω των μικρότερων των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων, την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και τη φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Νομίζω ότι [μια bear market] μάλλον είναι καθ’ οδόν, αλλά πιθανότατα το 2025. Τώρα γνωρίζουμε τι θα την προκαλέσει», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Quantum Strategy στην εκπομπή “Squawk Box Asia” του CNBC τη Δευτέρα. 

Οι τρεις λόγοι

Ο Roche αναμένει ότι η Fed θα αντισταθεί στη μείωση των επιτοκίων σε 3,50%, όπως επιθυμούν οι αγορές. Η μέση πρόβλεψη της Fed για το 2025 είναι για μείωση των επιτοκίων στο 4,1%, ενώ σχεδόν όλοι οι επενδυτές προβλέπουν επί του παρόντος επιτόκια κάτω από το 4,1% έως τον Σεπτέμβριο του 2025, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

«Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα εταιρικά κέρδη θα διαψεύσουν τις προσδοκίες, επειδή η οικονομία θα επιβραδύνει», προειδοποίησε η Roche. 

Ο τρίτος παράγοντας που σύμφωνα με τον Roche θα οδηγήσει σε bear market είναι ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Ο κλάδος της ΑΙ βρίσκεται σε επίπεδα φούσκας, από τα οποία αναμένεται να εξέλθει κατά τους επόμενους 6 μήνες περίπου και αυτός θα είναι ένας από τους παράγοντες της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Roche.

«Νομίζω ότι αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι αρκετοί για να προκαλέσουν μια πτώση των αγορών κατά 20% το 2025, αρχής γενομένης πιθανότατα από το τέλος του τρέχοντος έτους», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. 

Ο ρόλος της Fed

Η απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίασή της αμφισβητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα, όταν τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τους φόβους για ύφεση. Ακολούθησε ένα απότομο sell-off στις αγορές, το οποίο επιδεινώθηκε επίσης από την εκκαθάριση των carry trades μετά την αύξηση των επιτοκίων στην Ιαπωνία.

Τα carry trades είναι η πρακτική κατά την οποία ο επενδυτής δανείζεται στο νόμισμα μίας χώρας με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία, για να επενδύσει σε νόμισμα χώρας με υψηλά επιτόκια, ώστε να επωφεληθεί και από τη διαφορά των επιτοκίων.

Ωστόσο, οι αγορές ανέκαμψαν εξίσου απότομα, με τον S&P 500 να κλείνει την περασμένη εβδομάδα με απώλειες μικρότερες του 0,1%. 

Τώρα, ο Roche αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει και μείωση των περιθωρίων κέρδους, η οποία θα φανεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2025. 

Πάντως, ο ίδιος θεωρεί ότι η Fed θα έχει περιθώριο να αντιμετωπίσει μια bear market. «Το πιο πιθανό είναι ότι η Fed έχει πολλά περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια αν τα πράγματα εξελιχθούν χειρότερα από το αναμενόμενο, και το έχει δηλώσει επανειλημμένα», είπε. Το αν αυτό μπορεί να αλλάξει αποφασιστικά την bear market είναι αβέβαιο, αλλά θα την εμποδίσει να γίνει κάτι που θα «υπονομεύσει και θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

BofA: Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται 1 τρισ. κάθε 100 ημέρες – Τι σημαίνει για τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News