Business & Finance Παρασκευή 9/08/2024, 21:20
ΑΓΟΡΕΣ

Σάμερς: Ζητά από την SEC να διερευνήσει την άνοδο του VIX

Σάμερς: Ζητά από την SEC να διερευνήσει την άνοδο του VIX

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς προέτρεψε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC)  και τα σχετικά χρηματιστήρια να εξετάσουν την ιστορική άνοδο του δείκτη μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές των ΗΠΑ, γνωστού ως δείκτη του φόβου. 

«Καταλαβαίνω ότι επειδή υπάρχουν κάποια μη ρευστά μέσα που μπαίνουν στον υπολογισμό του VIX, το VIX είχε μια κάπως τεχνητή κίνηση τη Δευτέρα», είπε ο Σάμερς. «Δεδομένου ότι παρακολουθείται τόσο ευρέως ένας δείκτης, ζητήματα ρευστότητας, θέματα σχετικά με τον τρόπο διευθέτησής του, νομίζω ότι πρέπει να μελετηθούν από τα αρμόδια μέλη του κλάδου και τη ρυθμιστική αρχή – την SEC».

Ο δείκτης VIX μετρά τη μεταβλητότητα και την αστάθεια στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της απότομης πώλησης των μετοχών τη Δευτέρα, ο VIX κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου άνοδο που τον ώθησε πάνω από τις 65 μονάδες – ένα επίπεδο που δείχνει ότι υπάρχει υψηλός βαθμός πανικού στους κύκλους των επενδυτών.

Οι ειδικοί στη μέτρηση της αστάθειας είπαν έκτοτε ότι η κίνηση θα μπορούσε να προκλήθηκε από διάφορους τεχνικούς παράγοντες, όπως η προφανής έλλειψη ρευστότητας, κάποια σύντομη κάλυψη σε στοιχήματα αστάθειας που δεν ενεργοποιήθηκαν.

Καθώς η εξέταση είναι σε εξέλιξη, φαίνεται τώρα ότι «μάθατε περισσότερα για ζητήματα σχετικά με τη ρευστότητα στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης παρά για κάποια βαθιά επαναξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε ο Σάμερς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και αμειβόμενος συνεργάτης στο Bloomberg TV.

«Αν κοιτάξει κάποιος τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του VIX, οι κινήσεις ήταν πολύ, πολύ λιγότερο δραματικές», είπε ο Σάμερς. «Η SEC και τα σχετικά χρηματιστήρια μπορεί να θέλουν να δώσουν λίγη προσοχή».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News