Business & Finance Παρασκευή 9/08/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μειώθηκαν οι αποδόσεις στη συνεδρίαση – Άνοδος στην εβδομάδα

Ομόλογα: Μειώθηκαν οι αποδόσεις στη συνεδρίαση – Άνοδος στην εβδομάδα

Εβδομαδιαία άνοδο παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, παρότι υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση, σε μία ένδειξη ότι απομακρύνονται οι ανησυχίες των επενδυτών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,22%, αν και σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης. Η απόδοση υποχώρησε σημαντικά τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με τις ιαπωνικές μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά απο το 1987. 

Ο συνδυασμός μίας επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, του δραματικού ράλι του ιαπωνικού γιέν και των αμφιβολιών για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους επενδυτές και έντονη μεταβλητότητα στις αγορές. 

Ωστόσο, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών και οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ απομάκρυναν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,38%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης, στο 3,63%, παρότι σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε ελαφρώς. Το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στις 141. 

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα στο 3,34%, ενώ του πενταετούς στο 2,78%. 

Πάντως, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά πολλών μηνών που είχαν αγγίξει τον Ιούλιο, με την αποθέρμανση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας να ενισχύουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης έως τα τέλη του χρόνου. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News