Business & Finance Πέμπτη 8/08/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η καλύτερη επίδοση από το Νοέμβριο 2022 για τον S&P 500

Wall Street: Η καλύτερη επίδοση από το Νοέμβριο 2022 για τον S&P 500

Με εντυπωσιακή άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street αφότου τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τόνωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία, μετά το απότομο sell off στην αρχή της εβδομάδας. 

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 2,3% κλείνοντας στις 5.319,31 μονάδες, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση απο το Νοέμβριο του 2022. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 683,04 μονάδων ή 1,76% κλείνοντας στις 39.446,49 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,87% στις 16.660,02 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 100 εμφάνισε κέρδη 3,1%.

Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ενισχύθηκε περίπου 9,5% αφότου ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές της για ολόκληρο το έτος εν μέσω υψηλής ζήτησης για το φάρμακο κατά του διαβήτη Mounjaro και της παχυσαρκίας Zepbound. 

Οι κατασκευαστές τσιπ Nvidia και Broadcom ενισχύθηκαν και οι δύο περισσότερο από 6%. Η Meta Platforms ενισχύθηκε 4,2% και η Apple 1,7%. 

Τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας έδειξαν μικρότερη του αναμενομένου αύξηση απομακρύνοντας κάπως τις ανησυχίες για την ευρωστία της αγοράς εργασίας. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στις 233.000, λιγότερες κατά 17.000 από την αμέσως προηγούμενη και χαμηλότερα των προβλέψεων για 240.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ξεπέρασε ξανά το 4% μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από τα αποθαρρυντικά στοιχεία του Ιουλίου για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ που προκάλεσαν τους έντονους κλυδωνισμούς στις αγορές. 

Το επενδυτικό κλίμα βελτίωση και το πιο αδύναμο ιαπωνικό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Η άνοδος του γιέν πυροδοτήθηκε από τις πωλήσεις των θέσεων στο carry trade. 

«Αυτή είναι η ανάκαμψη που περίμεναν οι επενδυτές. Για να βεβαιωθούν όμως ότι η ανάκαμψη έχει επιστρέψει, χρειάζονται περισσότερα θετικά νέα», αναφέρει η στρατηγική αναλύτρια Λιζ Γιανγκ της SoFi. 

O Στηβ Σόσνικ της Interactive Brokers θέτει το εξής ερώτημα στους επενδυτές: «Είστε οι ίδιοι που ζητούσατε έκτακτη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed της Δευτέρα; Μπορούμε να πούμε ότι τα σημερινά στοιχεία απομάκρυναν τους φόβους για ύφεση; Απολύτως ναι. Μπορούμε να πούμε ότι οι επενδυτές αγόρασαν στα χαμηλά και αναζητούν ράλι; Απολύτως ναι», υπογράμμισε. 

Από την αρχή της εβδομάδας ωστόσο έως σήμερα, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν στο «κόκκινο». Ο S&P 500 υποχωρεί 0,5%, ενώ ο Dow Jones και ο Nasdaq καταγράφουν απώλειες περίπου 0,6% έκαστος. 

 
 
 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News