Business & Finance Πέμπτη 8/08/2024, 10:38
ΑΓΟΡΕΣ

Σβήνει το μομέντουμ στις ευρωαγορές – Ξανά σε πτώση

Σβήνει το μομέντουμ στις ευρωαγορές – Ξανά σε πτώση

Δυσκολεύονται να συντηρήσουν την ανοδική τροχιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας νέα εμπόδια σε μία γενικά ασταθή και ταραχώδη εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,65%, με σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες στο κόκκινο. Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκαν ξανά οι τεχνολογικές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί 1,44%, ενώ σημαντική πτώση της τάξης του 1,5% καταγράφει και ο τομέας της εξόρυξης.

Πτώση περίπου 0,8% εμφανίζει ο γερμανικός DAX, σχεδόν -1% ο αγγλικός FTSE 100 και -0,9% ο γαλλικός CAC 40.

Το μομέντουμ της ανάκαμψης από την πανωλεθρία της Δευτέρας φαίνεται πως σβήνει, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως η αστάθεια θα επιμείνει στις αγορές. Την Τρίτη και την Τετάρτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών και μάλιστα χθες ενθαρρύνθηκαν από το γενικευμένα θετικό κλίμα, κλείνοντας με ισχυρά κέρδη.

Εξάλλου, καταλύτης στο θετικό μομέντουμ χθες ήταν η στροφή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία διά στόματος του αντιπροέδρου Shinichi Uchida, δήλωσε ότι πριν την επόμενη κίνηση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η κατάσταση των διεθνών αγορών.

Τώρα, αναμένονται πιθανές επιρροές στους δείκτες από μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως η Munich Re, Siemens, Allianz, Generali, Veon, Zurich Insurance, Persimmon, Deliveroo και άλλες, οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα σήμερα, Πέμπτη.

Σημειώνεται πως τα προθεσμιακά στη Wall Street εμφάνισαν απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν νέο σημείο σταθερότητας μετά τις ακραίες διακυμάνσεις, που αποδόθηκαν στην έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ. Η έκθεση αυτή υπενθυμίζεται έδειξε επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της απασχόλησης, ενεργοποιώντας έναν δημοφιλή δείκτη ύφεσης. Σήμερα, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον αριθμό των νέων αιτήσεων ανεργίας, που ενδέχεται να σημάνουν άνοδο στις απολύσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυβίστηση από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας: Δεν θα αυξήσει τα επιτόκια όσο οι αγορές είναι ασταθείς

Wall Street: Στο «κόκκινο» έκλεισαν και οι τρεις δείκτες – Το comeback δεν είναι εύκολο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News