Business & Finance Τετάρτη 7/08/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο «κόκκινο» έκλεισαν και οι τρεις δείκτες – Το comeback δεν είναι εύκολο

Wall Street: Στο «κόκκινο» έκλεισαν και οι τρεις δείκτες – Το comeback δεν είναι εύκολο

Στο «κόκκινο» έκλεισε σήμερα η Wall Street με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να χάνουν τα αρχικά κέρδη της συνεδρίασης, καθώς η αγορά δεν μπόρεσε να καλύψει άλλο τις απώλειες από τις γενικευμένες ρευστοποιήσεις της Δευτέρας. Η αρχική άνοδος καθοδηγήθηκε από το ήπιο μήνυμα της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων με την αγορά να βρίσκεται σε αναστάτωση. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 234,21 μονάδες ή 0,60% στις 38.763,45 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,77% στις 5.199,50 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλεις 1,05% στις 16.195,81 μονάδες. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Dow σημείωσε ράλι άνω των 480,30 μονάδων και ο S&P 500 1,73%. Αντίστοιχα, ο Nasdaq ενισχυόταν ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 2%.

Πιέσεις στις μετοχές άσκησε η αδύναμη ζήτηση στην έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 42 δισ.δολαρίων, η οποία υπογράμμισε το ευάλωτο των αγορών. Η μικρότερη του αναμενομένου ζήτηση για τίτλους του αμερικανικού δημοσίου σηματοδότησε ότι το πρόσφατο ράλι ενδεχομένως να έχει χάσει τη δυναμική του. Τα κρατικά ομόλογα δέχθηκαν επίσης πιέσεις καθώς 17 επιχειρήσεις blue chip εξέδωσαν ομόλογα αξίας 31,8 δισ.δολαρίων, το υψηλότερο ποσό σε χρέος investment grade στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Έντονη μεταβλητότητα εμφάνισαν και οι κορυφαίες τεχνολογικές: η Nvidia όπως και άλλες big tech ακολούθησαν την αρχική άνοδο των βασικών δεικτών για να αλλάξουν ρότα το απόγευμα. Η Nvidia υπαναχώρησε 5,1%, ενώ η Super Micro Computer βούλιαξε περισσότερο από 20% αφότου η εταιρεία κατασκευής server ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών. Η Tesla απώλεσε 4,4% της αξίας της, ενώ η Meta Platforms υποχώρησε 1%.

Η απόδοση του αμερικανικού κρατικού 10ετούς συνέχισε την ανοδική της πορεία και έφθασε στο 3,95%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την ανακοίνωση των ασθενέστερων του αναμενομένου στοιχείων για την απασχόληση της προηγούμενης Παρασκευής, που πυροδότησαν ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας. 

Ο δείκτης φόβου VIX της Wall Street κινήθηκε σήμερα στις 28,3 μονάδες, πολύ χαμηλότερα από το 65 της Δευτέρας, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι φόβοι των επενδυτών έχουν μεν μετριαστεί, αλλά παραμένουν αυξημένοι από τα επίπεδα των αρχών του μηνός. 

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα έχουν ηρεμήσει. Όμως, η πορεία είναι άγνωστη, όπως επίσης ερωτηματικό παραμένει εάν έχουν ρευστοποιηθεί όλες οι θέσεις του carry trade σε γιέν σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», σημειώνει ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Investment Management. 

«Οι μετοχές σαφώς παραμένουν ευάλωτες. Θα χρειαστούν περισσότερες ενδείξεις για να κινητοποιηθούν ξανά οι ταύροι της αγοράς. Πολλοί επενδυτές δεν αισθάνονται ακόμη σίγουροι για να αγοράσουν, ειδικά εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιουλίου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Φάγουαντ Ραζακζάντα της City Index και της Forex.com. 

Στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co εφιστούν την προσοχή ότι παρά τη διόρθωση, δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις ότι οι μετοχές έχουν εισέλθει σε εδάφη oversold, όπως είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2023. 

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News