Business & Finance Τετάρτη 7/08/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η επιστροφή στην ηρεμία έφερε άνοδο στις αποδόσεις

Ομόλογα: Η επιστροφή στην ηρεμία έφερε άνοδο στις αποδόσεις

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε εβδομάδων παρουσίασε η απόδοση των γερμανικών 10ετών, καθώς επέστρεψε κάποιος βαθμός ηρεμίας στις αγορές ωθώντας τους επενδυτές να απομακρυνθούν ξανά από τα ασφαλή καταφύγια. 

Οι αποδόσεις του ευρώ άγγιξαν χαμηλά πολλών μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των ασθενέστερων του αναμενομένου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα των κορυφαίων τεχνολογικών και την άτακτη έξοδο από την πρακτική του carry trade που είναι συνδεδεμένη με το γιέν και επηρεάστηκε από την άνοδο του νομίσματος μετά την απόφαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Καθώς όμως επέστρεψε η ομαλότητα, η απόδοση των γερμανικών 10ετών ενισχύθηκε 8,4 μονάδες βάσης, στο 2,26%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την 1η Ιουλίου. 

Τη Δευτέρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου, στην κορύφωση της βίαιης διόρθωσης των αγορών. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,41%. 

Οι πρόσφατες κινήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων αποτυπώνει την πιο αβέβαιη προοπτική όσον αφορά στον ρυθμό των επιτοκιακών μειώσεων και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αναφέρει ο Jan von Gerich, αναλυτής της Nordea.

Οι αγορές χρήματος περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει ταε επιτόκια επιπλέον κατά 70 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους με την προσδοκία ότι η μείωση μπορεί να φθάσει και τις 105 μονάδες βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ο δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους, γεγονός που αντανακλά την έντονη μεταβλητότητα αυτής της εβδομάδας. 

Η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα κρατικά ομόλογα αξίας 2 δισ.ευρώ με λήξη το 2038 και 2041, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου πέντε μονάδες βάσης, στο 3,70% με το spread έναντι των γερμανικών στις 142 μονάδες βάσης. 

Kαι στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία αυξήθηκε στο 3,39, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε στο 2,82%.

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News