Business & Finance Τετάρτη 7/08/2024, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Συνέχεια του θετικού μομέντουμ στο Χρηματιστήριο – Βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό

Συνέχεια του θετικού μομέντουμ στο Χρηματιστήριο – Βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό

(upd) Την προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της Δευτέρας συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο ίδιο τέμπο με τις ευρωπαϊκές αγορές και παίρνοντας θάρρος από το χθεσινό ράλι της Wall Street.

Η σημερινή συνεδρίαση άνοιξε με θετικό πρόσημο, δείχνοντας τη διάθεση των επενδυτών να ανακτήσουν τα κρίσιμα σημεία στήριξης που χάθηκαν στη βουτιά της Δευτέρας. Παράλληλα, οι επενδυτές ψάχνουν και ευκαιρίες στα «σπασμένα». Το τιμόνι της ανόδου κρατούν οι τράπεζες, που καταγράφουν άνοδο άνω του 1,8%, με την Πειραιώς να ανεβαίνει περίπου 3,44%, την ΕΤΕ 1,16%, τη Eurobank 1,68% και την Alpha Bank 1,85%.

Σημειώνεται ότι η Morningstar DBRS ανέφερε χθες ότι οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες το 2024 βελτιώνονται, έπειτα από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο οίκος αξιολόγησης απέδωσε την υπεραπόδοση των αποτελεσμάτων στην καλύτερη των προβλέψεων ανθεκτικότητα του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, κάτι που αντανακλά την πιο αργή μείωση των επιτοκίων, το καλύτερο μείγμα καταθέσεων και τον ισχυρότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Αντίστοιχα, η Euroxx ανέβασε τις τιμές-στόχους των συστημικών τραπεζών, βλέποντας περιθώρια ανόδου άνω του 40% από τα τρέχοντα επίπεδα. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στη σημερινή έκθεση, οι τράπεζες αποτελούν τα top picks τους στο ΧΑ, καθώς διαπραγματεύονται με P/E περίπου 5 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2026, δηλαδή σε discount 20-30% έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους.

Μικρά κέρδη πέριξ του 0,2% εμφανίζει η ΔΕΗ, «μαζεύοντας» την πρωινή άνοδο. Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες την εξαγορά σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και με περίπου 145MW υπό ανάπτυξη στη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο είναι της Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management. Επίσης, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η ΔΕΗ είχε ΕBITDA 927 εκατ. το α’ εξάμηνο, καταγράφοντας άλμα 57% σε ετησιοποιημένη βάση, καθώς και αύξηση 124% στις επενδύσεις. Η μετοχή της στο άνοιγμα ανεβαίνει περίπου 1,63%.

Ανάμεσα στα blue chips ξεχωρίζει η Aegean με κέρδη περίπου 3,5%, ο ΟΠΑΠ με +3,25% και η Jumbo me +2,61%.

Απεναντίας, απώλειες άνω του 1,4% σημειώνει και η μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 6,6% και προσαρμοσμένα EBITDA 327 εκατ. το β΄ τρίμηνο. Πτωτικά με απώλειες περίπου 0,70% κινείται από το πρωί και η μετοχή της Coca Cola 3Ε, η οποία ανακοίνωσε το πρωί καθαρά κέρδη 381,6 εκατ. στο α΄ εξάμηνο και προχώρησε σε αναβάθμιση του guidance.

Ο γενικός δείκτης γύρω στις 15:30 ανεβαίνει περίπου 1,3% στις 1.386,11 μονάδες, έχοντας ξεχάσει προσωρινά τον στόχο των 1.500 μονάδων, όπου είχε βάλει πλώρη.

Θετικά πρόσημα στο εξωτερικό

Θετικά επιδρά βέβαια το βελτιωμένο κλίμα στην Ευρώπη, με τις κύριες αγορές να καταγράφουν ισχυρά κέρδη μετά το χθεσινό ράλι στη Wall Street. Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο περίπου 1,2%, ο γερμανικός Dax 1%, ο αγγλικός FTSE 1,03% και ο γαλλικός Cac τουλάχιστον 1,3%. 

Υπενθυμίζεται πως χθες, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street είχαν κλείσει με άνοδο, καλύπτοντας μέρος των απωλειών από τις τρεις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές άλλαξαν στάση και οι ιαπωνικές μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 1,04% για να κλείσει στις 5.240,03 μονάδες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 294,39 μονάδες ή 0,76% για να τερματίσει στις 38.997,66 μονάδες. Όσο για το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, έκλεισε στις 16.366,85 μονάδες με άνοδο 1,03%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Euroxx: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Πάνω από 40% τα περιθώρια ανόδου

ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων 6,6% και προσαρμοσμένα EBITDA 327 εκατ. το β΄ τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 381,6 εκατ. στο 6μηνο – Αναβάθμιση του guidance

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News