Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Επιστροφή σε άνοδο – Η μεταβλητότητα όμως θα μείνει

Wall Street: Επιστροφή σε άνοδο – Η μεταβλητότητα όμως θα μείνει

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καλύπτοντας μέρος των απωλειών από τις τρεις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές άλλαξαν στάση και οι ιαπωνικές μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι. 

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 1,04% για να κλείσει στις 5.240,03 μονάδες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 294,39 μονάδες ή 0,76% για να τερματίσει στις 38.997,66 μονάδες. Όσο για το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, έκλεισε στις 16.366,85 μονάδες με άνοδο 1,03%. 

Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με αρκετές από τις κορυφαίες τεχνολογικές να ανακάμπτουν μετά τις απότομες ρευστοποιήσεις της Δευτέρας. Η Nvidia ενισχύθηκε 3,8%, ενώ η Meta Platforms κατά 3,9%. 

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε το ράλι των ιαπωνικών μετοχών. Ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2022, με άνολδο 10,2%. Αυτό συνέβη μετά την χειρότερη ημερήσια επίδοση που είχε τη Δευτέρα από το 1987, με απώλειες 12,4%. 

Η μεταβλητότητα θα παραμείνει ωστόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα καθώς το κλείσιμο των θέσεων από το carry trade δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αναφέρει ο Ρος Μέιφιλντ, στρατηγικός αναλυτής της Baird. 

«Δεν θα με εξέπλητε εάν έβλεπα κάποιες ακόμη πιέσεις τις επόμενες εβδομάδες, όμως πιστεύω ότι οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας έχουν απομακρυνθεί», συμπληρώνει. 

Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ευρωστία, παρότι έχει αποθερμανθεί, ενώ ανθεκτικοί παραμένουν και άλλοι δείκτες. Ενώ ο Μέιφιλντ εκτιμά ότι η μεταβλητότητα της αγοράς θα συνεχιστεί, δεν ανησυχεί για τα θεμελιώδη της αγοράς. 

Για το άγριο σφυροκόπημα της Δευτέρας ευθύνεται η πρακτική του carry trade σε γιέν, καθώς η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από το 0,1% στο 0,25%, ανοίγοντας το δρόμο για την άνοδο του γιέν. Αυτό επηρέασε την πρακτική κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλή απόδοση για να αγοράσουν άλλο διεθνές ενεργητικό υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, το γιέν υποχώρησε σήμερα. 

Η αγορά αμερικανικών μετοχών μετά από μία πτώση όπως αυτή της Δευτέρας και των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων είναι συνήθως κερδοφόρα, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Από το 1980, ο δείκτης προσφέρει μέση απόδοση 6% στο τρίμηνο που ακολούθησε μίας πτώσης 5% από τα πρόσφατα υψηλά του. 

«Η αγορά είναι υπερπουλημένη και γι΄αυτό ήταν και έτοιμη για ανάκαμψη. Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι ανησυχίες που οδήγησαν την αγορά σε αυτή την αιμορραγία έχουν εξαλειφθεί. Η μεταβλητότητα όμως αναμένεται να συνεχιστεί», σημειώνει ο Κουίνσκι Κρόσμπι της LPL Financial. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News