Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις του «πυρήνα»

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις του «πυρήνα»

Με ελαφρά άνοδο έκλεισαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στον «πυρήνα» του ευρώ, αφού τη Δευτέρα άγγιξαν ενδοσυνεδριακά χαμηλό επτά μηνών, προτού τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ απομακρύνουν τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης, στο 2,19%, αφού άγγιξε στο 2,07% τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου, προτού ανακάμψει. 

Οι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων κατά 130 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους, όμως έχουν περιορίσει τώρα αυτές τις προσδοκίες στις 112 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την ΕΚΤ, η οποία είχε προεξοφλήσει επιπλέον μείωση των επιτοκίων κατά 90 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους ή τουλάχιστον τρεις ακόμη μειώσεις των 25 μονάδων βάσης. Τώρα, όμως έχει περιορίσει τις προβλέψεις της σε ακόμη μειώσεις. 

Η απόδοση των γερμανικών διετών ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,37%. Τη Δευτέρα είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2023, στο 2,15%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης, στο 3,65% με το spread έναντι των γερμανικών να περιορίζεται στις 146 μονάδες βάσης. Τη Δευτέρα είχε ξεφύγει στις 154 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, το spread έναντι των γερμανικών 10ετών επανήλθε στις 115 μονάδες βάσης από τις 123 που εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα, με την απόδοση στη 10ετία να υποχωρεί στο 3,29% και στην πενταετία να διαμορφώνεται στο 2,66%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 15 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News