Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανάκαμψη με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ενέργειας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανάκαμψη με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ενέργειας

Ανάκαμψη σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, ακολουθώντας τη διεθνή τάση, σε μία αντιστροφή κλίματος από το άγριο σφυροκόπημα της Δευτέρας, με τις μετοχές ενέργειας και τεχνολογίας να καθοδηγούν την άνοδο καθώς μία σειρά από θετικά εταιρικά αποτελέσματα συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% μετά την χειρότερη τριήμερη πτώση από τον Ιούνιο του 2022, για να κλείσει κάτω από το φράγμα των 500 μονάδων τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για ύφεση στην αμερικανική οικονομία. 

Ο δείκτης φόβου του Euro STOXX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα, υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2022 που είχε εκτιναχθεί στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. 

Οι αγορές στα χαμηλά σε συνδυασμό με τις ήπιες, υποστηρικτικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed βοήθησαν και τη Wall Street να αντιστρέψει το κλίμα παρότι υπήρχε έντονη μεταβλητότητα. Αντίστοιχα, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 10% μετά την χειρότερη ημερήσια πτώση από το κραχ του 1987. 

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία έκλεισαν τη συνεδρίαση με οριακή άνοδο έως απώλειες 0,3%. 

Την ίδια στιγμή, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία προσέφεραν κάποια ελπίδα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπου η απειλή της ύφεσης έχει επιστρέψει μετά την πτώση του γερμανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο. 

«Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν φωνάζει για μείωση των επιτοκίων, η οικονομία αναπτύσσεται έστω και με αργό ρυθμό και υπάρχει σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όμως, οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα κρίνουν ότι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων είναι δικαιολογημένη τον επόμενο μήνα και οι πρόσφατες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα ενισχύσουν αυτή την υπόθεση», αναφέρει ο Ζακ Άλεν-Ρέινολντς, οικονομολόγος της Capital Economics. 

H τεχνολογία γνώρισε τα μεγαλύτερα κέρδη της τάξης του 1,7%, με οδηγό τις μετοχές ημιαγωγών, όπως ASM International και BE Semiconductor.

Επίσης, η Novo Nordisk ανέκαμψε με άνοδο 4,6%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια περίπου πέντε μηνών. 

 

moneyreview.gr 

 

    Industrial kitchen retailer Rational AG jumped

7.2% after its results.

    Meanwhile, Bayer slumped 6% after following weak

quarterly adjusted earnings, while Swiss healthcare company

Galenica fell 4% after “underwhelming” first-half

results.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News