Business & Finance Δευτέρα 5/08/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Βουτιά 1.000 μονάδων για τον Dow – Η μεγαλύτερη πτώση δύο ετών για S&P 500

Wall Street: Βουτιά 1.000 μονάδων για τον Dow – Η μεγαλύτερη πτώση δύο ετών για S&P 500

Την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια δύο περίπου ετών είχε σήμερα ο Dow Jones καθώς οι φόβοι για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας πυροδότησαν παγκόσμιο sell off.

O Dow υποχώρησε 1.033,99 μονάδες ή 2,6% για να κλείσει στις 38.703,27 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 3,43% για να τερματίσει στις 16.200,08 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 3% στις 5.186,33 μονάδες. Ο δείκτης των blue chip και ο S&P 500 κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Σεπτέμβριο του 2022.

O δείκτης VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα έκλεισε στις 38,57 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. 

Νωρίτερα, η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987, σκορπίζοντας ανησυχίες στα διεθνή χρηματιστήρια. 

Την χαριστική βολή έδωσαν τα στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ τα πυροδότησαν ανησυχίες για σοβαρή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και αύξησαν τα στοιχήματα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτοκιά της περισσότερο του αναμενομένου στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Οι επενδυτές συνέχισαν τις ρευστοποιήσει στις κορυφαίες τεχνολογικές, ειδικά στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης: η μετοχή της Νvidia κατέρρευσε 6,4% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με αποτέλεσμα οι απώλειές της από τα υψηλά 52 εβδομάδων να ανέρχονται τώρα στο 29%. Η Apple βυθίστηκε 4,8%, η Tesla 4,2% και η Super Micro Computer 2,5%. 

Έχει ανοίξει επίσης μία συζήτηση στην αγορά ότι πίσω από τις μαζικές ρευστοποιήσεις είναι η αποσταθεροποίηση του carry trade μετά την απόφαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα, μειώνοντας τη διαφορά των επιτοκίων μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ. Αυτό συνέβαλε στην άνοδο του γιέν έναντι του δολαρίου, οδηγώντας σε κατάρρευση τη στρατηγική βάσει της οποίας οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα χαμηλής απόδοσης όπως το γιέν για να αγοράσουν νομίσματα υψηλής απόδοσης όπως το δολάριο. 

Ήδη η αγορά ήταν έτοιμη για μία διόρθωση και τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση αποτέλεσαν απλά τον καταλύτη για τη διόρθωση, αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research. Ο S&P 500 έχει αποχωρήσει περίπου 8% από ιστορικό υψηλό του. 

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σικάγου είπε ότι εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά, η κεντρική τράπεζα θα το διορθώσει. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News