Business & Finance Δευτέρα 5/08/2024, 21:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Άλμα στο 1,10 – Φήμες ότι η Fed θα κινηθεί πιο επιθετικά από την ΕΚΤ

Ευρώ: Άλμα στο 1,10 – Φήμες ότι η Fed θα κινηθεί πιο επιθετικά από την ΕΚΤ

To ευρώ εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά μηνών έναντι του δολαρίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιο αδύναμη απ΄ό,τι εκτιμάτο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, εξέλιξη που θα περιορίσει την ελκυστικότητα του αμερικανικού νομίσματος. 

Στο πλαίσιο αυτό, το ευρώ εκτινάχθηκε στο 1,1008 έναντι του δολαρίου με άνοδο 0,9%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Το ράλι περιορίζει πλέον τις φετινές απώλειες του ευρώ στο 0,6%, παρουσιάζοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων του G10. 

Eνώ η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της, traders στοιχηματίζουν ότι ενδεχομένως να μειώνει τα επιτόκιά της με λιγότερο επιθετικό τρόπο σε σύγκριση με την Fed στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η βίαια επανατιμολόγηση των αγορών ακολούθησε τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τα οποία αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδεύει προς σοβαρή επιβράδυνση. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το ευρώ επηρεάστηκε φέτος από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και τη συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γερμανίας. 

Σήμερα, κάποια στιγμή, η αγορά swap έδιδε πιθανότητα 60% για έκτακτη παρέμβαση της Fed για μείωση των επιτοκίων πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα, για να περιοριστεί ωστόσο στη συνέχεια στο 30%, καθιστώντας ιδιαίτερα νευρικούς τους επενδυτές. 

Βέβαια και στην Ευρώπη οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γαλλία, την κατάσταση στην Ιταλία αλλά και την πορεία της γερμανικής οικονομίας. 

Ωστόσο, όλος ο σημερινός πανικός καθοδηγήθηκε από τις ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed και αυτό βοήθησε το ευρώ να αποκομίσει περισσότερα οφέλη, αναφέρει η Έλεν Γκίβεν, trader στην Monex. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News