Business & Finance Δευτέρα 5/08/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Σε χαμηλό έξι μηνών – Στροφή σε γερμανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Ευρωπαϊκές αγορές: Σε χαμηλό έξι μηνών – Στροφή σε γερμανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών βούλιαξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, με την ενέργεια και τον κλάδο κοινής ωφελείας να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 2,2%, μετριάζοντας τις αρχικές του απώλειες που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 3%. Ο δείκτης γνώρισε τις χειρότερες απώλειες από τον Ιούνιο του 2022, κλείνοντας κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 500 μονάδων για δεύτερη συνεδρίαση. 

Ο δείκτης «φόβου» Euro STOXX, που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην Ευρώπη, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2022, γεγονός που αντανακλά την απότομη αύξηση της αγωνίας των επενδυτών για την επόμενη ημέρα.  

Αυτό που σαφώς επικράτησε ήταν το κλίμα αποφυγής ρίσκου, εν μέσω ανησυχιών ότι επίκειται ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να βουλιάξει η Wall Street, μετά τις βίαιες ρευστοποιήσεις στην Ιαπωνία και γενικότερα στα ασιατικά χρηματιστήρια. 

Ωστόσο, η είδηση ότι ο κλάδος παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανέκαμψε τον Ιούλιο από το χαμηλά επτά μηνών προσέφερε μία ανακούφιση στους επενδυτές ότι τελικά η αμερικανική οικονομία δεν οδεύει σε ύφεση με αποτέλεσμα η Wall Street να «μαζέψει» τις μεγάλες της απώλειες και η Ευρώπη να κλείσει με μικρότερη πτώση. 

Μεταξύ των κορυφαίων δεικτών της Ευρώπης, ο DAX στην Φρανκφούρτη, ο CAC 40 στο Παρίσι, ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υπέστησαν απώλειες από 1,4% έως 2,3%, αγγίζοντας χαμηλά πολλών μηνών στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

«Οι traders ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης. Και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική αβεβαιότητα στην Κίνα και στην Ευρώπη», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μόρισον, αναλυτής της Trade Nation. 

Oι οικονομικές ανησυχίες επιδεινώθηκαν και από τα στοιχεία στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε στάσιμη τον προηγούμενο μηνα. Traders δίδουν τώρα μία πιθανότητα 78% για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ το Σεπτέμβριο, ενώ αναμένουν δεύτερη μείωση των επιτοκίων και από την ΕΚΤ σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Η ενέργεια άγγιξε χαμηλό εξαμήνου, ακολουθώντας τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, ενώ ο κλάδος κοινής ωφελείας υποχώρησε σε χαμηλό μηνός. Οι τράπεζες βούλιαξαν σε χαμηλό τετραμήνου. 

Ωστόσο, η τεχνολογία και ο κλάδος χημικών ήταν από αυτούς που επλήγησαν λιγότερο, παρότι και οι δύο κατέγραψαν απώλειες κοντά στο 1%. 

Στροφή στα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, επόμενο ήταν οι επενδυτές να στραφούν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πολλών μηνών, προτού ανακάμψουν μερικώς, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για τις υπηρεσίες. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,07% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ενώ στη διετία αποκλιμακώθηκε περισσότερο από 15 μονάδες βάσης στην αρχή της συνεδρίασης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2023. 

Ωστόσο, εν συνεχεία, το ράλι των τιμών μετριάστηκε με αποτέλεσμα η απόδοση στη 10ετία να κλείσει ελαφρώς υψηλότερο στο 2,16% και του διετούς στο 2,32%.

Στην αμερικανική αγορά, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε προς στιγμή στο 3,77% από το 4,2% που ήταν στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και από το 4,5% στην αρχή του Ιουλίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια ωστόσο οι ανησυχίες έγιναν αισθητές, με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών να αυξάνεται περισσότερο από οκτώ μονάδες βάσης στις 154, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, προτού μετριαστεί. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 3,79%.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε στο 3,33% με το spread ωστόσο να ενισχύεται σημαντικά στις 123 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,64%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 101 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News