Business & Finance Δευτέρα 5/08/2024, 17:35
ΑΓΟΡΕΣ

Μαύρη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές – Βύθιση 6,27% στη Λεωφόρο Αθηνών

Μαύρη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές – Βύθιση 6,27% στη Λεωφόρο Αθηνών

Πανικός που σάρωσε ολόκληρο το ταμπλό επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της απότομης στροφής του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, που «γονάτισε» τις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ. 

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σταμάτησε την πτώση στο -6,27%, χάνοντας κάθε στήριγμα στις 1.341,23 μονάδες, με αποτέλεσμα να χαθούν άνω των 6 δισ. από την ελληνική αγορά. Απογοητευτική είναι στο μεταξύ η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει πτώση πέριξ του 3,2% και τον δείκτη μεταβλητότητας να αναβιώνει μνήμες από την εποχή της επέλασης του Covid. Χάος επικράτησε και στο άνοιγμα της Wall Street με τον Dow Jones να βουλιάζει κατά 1.000 μονάδες και τον Nasdaq να δέχεται ανελέητα σφυροκοπήματα υπό το βάρος των  απωλειών των τεχνολογικών κολοσσών. Νωρίτερα, ο ιαπωνικός Nikkei εν μέσω διευρυμένων απωλειών και στα ασιατικά χρηματιστήρια, κατέγραψε τη χειρότερη μέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.

Καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας, «γκρεμίζοντας» το αφήγημα της ομαλούς προσγείωσης πάνω στο οποίο είχαν στηριχθεί οι αγορές και ανοίγοντας ακόμα και τη συζήτηση για μια αμερικανική ύφεση, οι αγορές προσαρμόζονται απότομα στα νέα δεδομένα.

Μάλιστα, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και για τον πανικό στις αγορές είναι πλέον τόσο έντονες, ώστε οι traders προβλέπουν ακόμα και μία «πυροσβεστική» παρέμβαση της Fed, μόλις μία εβδομάδα μετά από την τελευταία συνεδρίασή της.

Τα στοιχήματα στην αγορά για μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve –δηλαδή σε χρόνο εκτός των προγραμματισμένων συνεδριάσεών της- αυξάνονται. Οι αγορές έφτασαν νωρίτερα να προεξοφλούν έως και 60% πιθανότητα για μια έκτακτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ τώρα, βλέπουν πιθανότητες 30%. Παράλληλα, οι traders περιμένουν τώρα πέντε μειώσεις των 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια έως το τέλος του έτους.

Ως αποτέλεσμα, το δολάριο υποχωρεί και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους. Ο δείκτης φόβου της Wall Street, όπως αποκαλείται ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (γνωστός και ως VIX), εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Ατελείωτο ξεπούλημα επικράτησε σήμερα στις ελληνικές τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να χάνει 7,56% στις 1.159,77 μονάδες. Η Τράπεζα Πειραιώς έχασε 9,17% της αξίας της στα 3,478 ευρώ, ενώ πτώση 7,74% σημείωσε η Eurobank στο 1,885 ευρώ, πτώση 7,07% είχε η Alpha Bank στο 1,512 ευρώ και 6,77% η Εθνική Τράπεζα στα 7,166 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 6,53% στις 3.260 μονάδες, με την Ελλάκτωρ να χάνει 9,18%, τη Viohalco -8,57%, την Aegean -8,51%, τη Metlen -8,31% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 7,17%. Απώλειες κάτω του 2% είχε μόνον η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο -1,67%.

Στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 234,78 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό όγκο των συναλλαγών να φτάνει τα 52,72 εκατ. Το εύρος της σημερινής διακύμανσης ξεπέρασε τις 107 μονάδες, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά πιο κοντά στο χαμηλό της ημέρας, το οποίο άγγιξε τις 1.320,77 μονάδες προτού «μαζευτεί» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Βουτιά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη

Το παγκόσμιο ξεπούλημα πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ένας δημοφιλής δείκτης ύφεσης. Εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει τις αποτιμήσεις σε υπερβολικά επίπεδα, ο δείκτης Nasdaq εισήλθε σε τεχνική διόρθωση. Ειδικότερα, στο άνοιγμα σήμερα ο Nasdaq σημείωνε απώλειες άνω του 6,3%.

Η παγκόσμια πτώση των μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα ερωτήματα για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί τόσο αποδοτική όσο λέγεται.

Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% από 15%, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να μην φοβόμαστε μια ύφεση.

Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε επίσης από την είδηση ​​ότι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε το μερίδιό της στην Apple σχεδόν 50%, στο πλαίσιο μαζικών ρευστοποιήσεων το δεύτερο τρίμηνο.

Στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, η μετοχή της Apple έχασε 8%. Επίσης, ο γίγαντας των τσιπ, η Nvidia, έχασε 9% από την αξία της, έπειτα από αναφορές ότι θα καθυστερήσει η κυκλοφορία των νέων ημιαγωγών λόγω σχεδιαστικών σφαλμάτων. Η Microsoft και η μητρική της Google, Alphabet, έχασαν από 6%. 

Διευρυμένες απώλειες παρατηρούνται και στην Ευρώπη, όπου επίσης βρίσκονται στο επίκεντρο οι τεχνολογικές μετοχές (-5% τουλάχιστον στον Stoxx 600). Αυτή την ώρα, ο γερμανικός Dax χάνει περίπου 2,36%, ο αγγλικός FTSE 2,3%, ο γαλλικός Cac άνω του 2% και ο ιταλικός FTSE MIB σχεδόν 3%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Γιατί «αιμορραγεί» η Ιαπωνία – Ο παράγοντας του γιεν και το carry trade

Βουλιάζουν τα κρυπτονομίσματα – Χάθηκαν 270 δισ. ευρώ σε 24 ώρες

Capital Economics: Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα για το sell off και οι απαντήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News