Business & Finance Δευτέρα 5/08/2024, 16:45
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Βουτιά 1.000 μονάδων στον Dow Jones – Απώλειες άνω του 6% για τον Nasdaq

Wall Street: Βουτιά 1.000 μονάδων στον Dow Jones – Απώλειες άνω του 6% για τον Nasdaq

Βουτιά κάνουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια με επίκεντρο τις Magnificent 7, όσο επιδεινώνεται το κλίμα της απαισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές, οι οποίες φοβούνται ακόμα και για μια επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Συνεχίζονται τα σφυροκοπήματα στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq ο οποίος άνοιξε με απώλειες 6,36% στις 15.712,53 μονάδες. Τεράστια πτώση έκανε ο Dow Jones, που άνοιξε την εβδομάδα με απώλειες 1,71% στις 39.056,19 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 3,66% στις 5.151,14 μονάδες.

Από την Ασία μέχρι την Ευρώπη, τα χρηματιστήρια δέχονται ατελείωτη πίεση και καλούνται να προσαρμοστούν απότομα στα νέα δεδομένα, καθώς τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν εξασθένηση της οικονομίας, «γκρεμίζοντας» το αφήγημα της ομαλούς προσγείωσης πάνω στο οποίο είχαν στηριχθεί οι αγορές και ανοίγοντας ακόμα και τη συζήτηση για μια αμερικανική ύφεση. Νωρίτερα, ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.

Τα στοιχεία που έσπειραν πανικό στις αγορές ήταν η έκθεση για τις νέες αιτήσεις ανεργίας, ο δείκτης για την αμερικανική μεταποίηση και τελικά η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου. Τα στοιχεία αυτά ήταν διαφορετικά από το προσδοκώμενο, γεννώντας ένα αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν είτε ήπια προσγείωση είτε καθόλου διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης, φοβούνται ότι η Fed, η οποία την περασμένη εβδομάδα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και έδωσε σήμα για πρώτη μείωση των Σεπτέμβριο, καθυστερεί στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Τρύπα 1,3 τρισ. στις Magnificent 7

Η τεράστια πτώση στη Wall Street αποδίδεται στις λεγόμενες Magnificent 7, τους επτά αμερικανικούς κολοσσούς που αποτέλεσαν καταλύτες χρηματιστηριακών κερδών τους προηγούμενους μήνες, οι οποίες όμως δέχονται ανελέητα χτυπήματα και εκτιμάται πως θα χάσουν αθροιστικά 1,3 τρισ. από την αξία τους σήμερα. 

Η μετοχή της Apple έχασε 8% αφότου η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε στο μισό τη συμμετοχή της στην εταιρεία, καταδεικνύοντας ότι ο μεγαλοεπενδυτής έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης, ο γίγαντας των τσιπ, η Nvidia, έχασε 9% από την αξία της, έπειτα από αναφορές ότι θα καθυστερήσει η κυκλοφορία των νέων ημιαγωγών λόγω σχεδιαστικών σφαλμάτων. Η Microsoft και η μητρική της Google, Alphabet, έχασαν από 6%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα για το sell off και οι απαντήσεις

Παραδομένες στους πωλητές οι αγορές – Θα κάνει «πυροσβεστική» κίνηση η Fed;

UBS: Γιατί «αιμορραγεί» η Ιαπωνία – Ο παράγοντας του γιεν και το carry trade

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News