Business & Finance Κυριακή 4/08/2024, 13:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ισραήλ: Βουτιά μετοχών μετά το διεθνές sell off και τις γεωπολιτικές εντάσεις

Ισραήλ: Βουτιά μετοχών μετά το διεθνές sell off και τις γεωπολιτικές εντάσεις

Απότομη πτώση σημείωσαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ σήμερα Κυριακή, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών και αποτυπώνοντας τις συνεχιζόμενες απειλές των επιθέσεων από το Ιράν και άλλες περιφερειακές χώρες. 

Ο δείκτης TA-35 υποχωρεί 2,7%, στη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια εβδομάδας, προτού περιορίσει ελαφρώς τις απέλωιές του στο 2,5%. Το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ είναι κλειστό την Παρασκευή και το Σάββατο. 

«Η ένταση από την αντίδραση του Ιράν μετά τις δίδυμες επιθέσεις σε Τεχεράνη και Λίβανο εξακολουθεί να υπάρχει σε συνδυασμό με τις γενικευμένες ρευστοποιήσεις των διεθνών αγορών στο τέλος της εβδομάδας», ανέφερε ο Άντι Μπαμπάνι, επικεφαλής του τμήματος διεθνών πωλήσεων και συναλλαγών της Meitav Investments.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από το Ιράν, το οποίο έχει ήδη απειλήσει με αντίποινα μετά τη δολοφονία των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. 

Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστη ο κλάδος τεχνολογίας, ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. 

Η Nova και η Camtek, εταιρείες στον χώρο των ημιαγωγών, υποχώρησαν 11% εκάστη, ενώ η Tower Semiconductor και η Nice παρουσίασαν απώλειες 5%. 

Ο Ρόμεν Μένασεμ, οικονομολόγος της Mizrahi Tefahot Bank, απέδωσε την πτώση στην μεγάλες ρευστοποιήσεις της Wall Street την Παρασκευή και στις πολύ έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια στο Ισραήλ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η νευρικότητα της αγοράς θα συνεχιστεί. 

Οι επενδυτές εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια, ανέφερε ο Μένασεμ. Στο πρώτο, η σημερινή κλιμάκωση συνεχίζεται, όπως και οι ζημιές στην οικονομική δραστηριότητα. Στο δεύτερο, ασκούνται έντονες πιέσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ με αποτέλεσμα να βρεθεί μία φόρμουλα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. 

Στο δεύτερο σενάριο, οι μετοχές του Ισραήλ ενδεχομένως να επιστρέψουν σε άνοδο, ενδεχομένως και να υπεραποδώσουν έναντι των διεθνών αγορών. Ο δείκτης TA-35 κατέγραψε ιστορικό υψηλό πριν από έναν περίπου μήνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News