Business & Finance Παρασκευή 2/08/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε περιοχή διόρθωσης ο Nasdaq – Πάνω από 600 μονάδες έχασε ο Dow

Wall Street: Σε περιοχή διόρθωσης ο Nasdaq – Πάνω από 600 μονάδες έχασε ο Dow

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι μετοχές στη Wall Street, καθώς τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,84% για να τερματίσει στις 5.346,56 μονάδες. Ο Nasdaq απώλεσε 2,43% της αξίας με αποτέλεσμα τώρα να υποχωρεί περισσότερο από 10% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε πριν από έναν περίπου μήνα. Έκλεισε στις 16.776,16 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε 610,71 μονάδες ή 1,51%, για να κλείσει στις 39.737,26 μονάδες, αφού ενδοσυνεδριακά η πτώση σου έφθασε προς στιγμή τις 989 μονάδες. 

Οι μετοχές βυθίστηκαν μετά τα στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου, που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν μόλις 114.000 θέσεις και η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3% από 4,1%. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά στο ασφαλές ενεργητικό υπό τον φόβο ότι η Fed έκανε τελικά λάθος αυτή την εβδομάδα που κράτησε τα επιτόκια σε σταθερά επίπεδα. 

Ορισμένα από τα μεγάλα τεχνολογικά ονόματα εμφάνισαν απότομη πτώση, καθώς τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της Amazon προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές ότι οι μέχρι τώρα κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου υποχώρησε 8,8% αφού δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Wall Street για τα έσοδα και εξέδωσε αποθαρρυντικές προβλέψεις. Η Intel καταποντίστηκε 26% και η Nvidia υποχώρησε περισσότερο από 4%, μετά τις απώλειες 6% της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης. 

Ο Nasdaq είναι ο πρώτος από τους τρεις κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες που μπήκε σε περιοχή διόρθωσης, με πτώση μεγαλύτερη από 10%. Ο S&P 500 απέχει 6% από το ιστορικό υψηλό του και ο Dow 4%. 

Πάντως, κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές χαρακτήρισαν φυσιολογική την πτώση μετά το εκρηκτικό ράλι καθώς θεωρούν υπεραγορασμένο το Nasdaq. Και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται ένα reality check, σύμφφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της LPL Financial Άνταμ Τερνκουίστ. 

Δεν ήταν όμως μόνο η τεχνολογία που βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Και οι τραπεζικές μετοχές επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τους φόβους για ύφεση με τις Bank of America και Wells Fargo να υποχωρούν 5% έκαστη. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News