Business & Finance Παρασκευή 2/08/2024, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Υποκύπτει στο διεθνές sell off το Χρηματιστήριο – Ισχυρές απώλειες

Υποκύπτει στο διεθνές sell off το Χρηματιστήριο – Ισχυρές απώλειες

Από το διεθνές sell-off παρασύρεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης και δίνοντας τα ηνία στους πωλητές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να αντισταθεί στην επιδείνωση του κλίματος και τις μαζικές απώλειες στις ξένες αγορές, που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ και την Ασία και επεκτάθηκαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, στις αμερικανικές αγορές σημειώθηκε χθες νέο sell off με έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, έπειτα από τη δημοσίευση ορισμένων προβληματικών μακροοικονομικών στοιχείων. Η απαισιοδοξία εξαπλώθηκε και στις ασιατικές αγορές, οι οποίες σημείωσαν τεράστιες απώλειες σήμερα με τους επιμέρους δείκτες να υποχωρούν έως και 5%. Η Ιαπωνία μάλιστα καταγράφει τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2016. Στον ίδιο ρυθμό άλλωστε άνοιξε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 με πτώση 0,9% που βαθαίνει, με επίκεντρο τις τράπεζες και αντίστοιχα μεγάλη καθίζηση καταγράφεται και στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οι εξελίξεις και η έλλειψη διάθεσης για ρίσκο έφεραν τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 1.440 -1.450 μονάδων, με έντονη πτώση 1,77%, ενώ το επόμενο σημείο στήριξης τοποθετείται στις 1.437 μονάδες.

Στο ελληνικό ταμπλό, οι μετοχές βρίσκονται στο κόκκινο με ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα στις τράπεζες. Έπειτα από μία εβδομάδα ιδιαίτερα «βαριά» από θετικές τραπεζικές ειδήσεις, τις οποίες οι επενδυτές είχαν λίγο-πολύ προεξοφλήσει, ο σχετικός δείκτης αποτελεί επίκεντρο πιέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, διορθωτικά κινείται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκανε ράλι το προηγούμενο διήμερο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου που εντυπωσίασαν.

Σήμερα πριν το άνοιγμα, η Alpha Bank ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 322,5 εκατ. ευρώ (+6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023), και έκανε πρόβλεψη για μέρισμα 35%. Σημειώνεται πως η Alpha Bank κλείνει τον κύκλο των αποτελεσμάτων από τις συστημικές τράπεζες.

Απώλειες στην Ευρώπη

Εισαγόμενες είναι οι πιέσεις και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία άνοιξαν σήμερα με σημαντικές απώλειες και σε βαρύ κλίμα. 

Η πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, ο οποίος χθες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα Ιουνίου, άνοιξε σήμερα στο «κόκκινο» με πτώση 0,9%. «Βαρίδι» αποτελούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεών της Societe Generale για τον κλάδο της λιανικής, καθώς και η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας χθες να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο γερμανικός DAX άνοιξε με πτώση 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 με -0,6% και ο αγγλικός FTSE 100 με -0,5%.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25 μονάδες βάσης στο 5% δεν έχει «πείσει» πλήρως τις αγορές ότι θα αποδώσει καρπούς. Εξάλλου και οι ίδιοι αξιωματούχοι ήταν διχασμένοι, με την απόφαση να προκύπτει από μοιρασμένες ψήφους (5 υπέρ προς 4 κατά).

Τα αποτελέσματα των Amazon, Apple και Intel που δημοσιεύτηκαν χθες ήταν μικτά, χωρίς να δίνουν σαφή κατεύθυνση για τον κλάδο της τεχνολογίας. Ωστόσο, οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν την Πέμπτη με πτώση, ιδίως διότι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας, ένας δείκτης που αποτυπώνει την υγεία της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, ήταν περισσότερες από το προσδοκώμενο, ενώ επιβράδυνση εμφάνισε και η αμερικανική μεταποίηση.

Σήμερα αναμένεται και άλλη μία έκθεση-κλειδί για τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τις θέσεις εργασίας εκτός του κλάδου της γεωργίας, που ίσως εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και αναβιώσει τις ανησυχίες για καθυστέρηση της Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Κέρδη 322,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο – Πρόβλεψη για μέρισμα 35%

Βαραίνει το κλίμα στις Ευρωαγορές – Στις ΗΠΑ στρέφεται η προσοχή

Wall Street: Νέο sell off – Έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News