Business & Finance Παρασκευή 2/08/2024, 10:44
ΑΓΟΡΕΣ

Βαραίνει το κλίμα στις Ευρωαγορές – Στις ΗΠΑ στρέφεται η προσοχή

Βαραίνει το κλίμα στις Ευρωαγορές – Στις ΗΠΑ στρέφεται η προσοχή

Επιδεινώνεται το επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά έντονη εβδομάδα λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων, μακροοικονομικών στοιχείων, αλλά και αποφάσεων μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Η πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, ο οποίος χθες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα Ιουνίου, άνοιξε σήμερα στο «κόκκινο» με πτώση 0,9%. «Βαρίδι» αποτελούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεών της Societe Generale για τον κλάδο της λιανικής, καθώς και η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας χθες να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο γερμανικός DAX άνοιξε με πτώση 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 με -0,6% και ο αγγλικός FTSE 100 με -0,5%.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25 μονάδες βάσης στο 5% δεν έχει «πείσει» πλήρως τις αγορές ότι θα αποδώσει καρπούς. Εξάλλου και οι ίδιοι αξιωματούχοι ήταν διχασμένοι, με την απόφαση να προκύπτει από μοιρασμένες ψήφους (5 υπέρ προς 4 κατά).

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας δημοσίευσε και νέες τριμηνιαίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αναμένοντας προσωρινή ανάφλεξη στο 2,8% προς το τέλος του έτους.

Πάντως, μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού αλλά άνοιξε το παράθυρο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από Σεπτέμβριο, ο επενδυτικός κόσμος εστιάζει αποκλειστικά στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων που συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των Amazon, Apple και Intel που δημοσιεύτηκαν χθες ήταν μικτά, χωρίς να δίνουν σαφή κατεύθυνση για τον κλάδο της τεχνολογίας. Οι αμερικανικές αγορές πάντως έκλεισαν την Πέμπτη με πτώση, καθώς οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας, ένας δείκτης που αποτυπώνει την υγεία της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, ήταν περισσότερες από το προσδοκώμενο, ενώ επιβράδυνση εμφάνισε και η αμερικανική μεταποίηση. Σήμερα αναμένεται και άλλη μία έκθεση-κλειδί για τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τις θέσεις εργασίας εκτός του κλάδου της γεωργίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2021 – Προσεκτικές οι επόμενες κινήσεις

Wall Street: Νέο sell off – Έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας

Fed: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια – Έδωσε σήμα για μείωση σύντομα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News