Business & Finance Πέμπτη 1/08/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο sell off – Έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας

Wall Street: Νέο sell off – Έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας

Νέες ρευστοποιήσεις ταρακούνησαν τη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να κάνει βουτιά περίπου 500 μονάδων, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο Dow υποχώρησε 494,82 μονάδες ή 1,21% τερματίζοντας στις 40.347,97 μονάδες. Στα χαμηλά μάλιστα της συνεδρίασης, έχανε 744,22 μονάδες ή 1,8%. 

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,37% για να τερματίσει στις 5.446,68 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βούλιαξε 2,3% στις 17.194,15 μονάδες. Αντίστοιχα, ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 υποχώρησε 3%. Επίσης, ο δείκτης VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. 

Ορισμένα νέα στοιχεία πυροδότησαν ανησυχίες για πιθανή ύφεση, όπως επίσης και η άποψη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να αργήσει υπερβολικά να αρχίσει τις επιτοκιακές μειώσεις. Τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2023, ενώ ο δείκτης μεταποίησης, βαρόμετρο για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στις 46,8 μονάδες, σε μία ένδειξη σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομίας. Μετά τα στοιχεία αυτά, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. 

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν μία ημέρα αφότου η Fed επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο δεκαετιών, παρότι ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων σύντομα, ενδεχομένως και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνουν οικονομική επιβράδυνση εν μέσω έντονης μεταβλητότητας. «Η αγορά δεν ξέρει εάν πρέπει να γελάει ή να κλαίει, επειδή ενώ προβλέπονται τρεις επιτοκιακές μειώσεις και οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων έπεσαν κάτω από το 4%, οι άνεμοι της ύφεσης αρχίζουν να δυναμώνουν», ανέφερε ο Κρις Ράπκι, επικεφαλής οικονομολογος της FWDBONDS. 

Οι μετοχές που ενδεχομένως να πλήττονταν σε ένα τέτοιο σενάριο είναι αυτές που γνώρισαν στη σημερινή συνεδρίαση τις μεγαλύτερες απώλειες, μεταξύ τνω οποίων JPMorgan Chase, που κατέγραψε απώλειες 2,3% και η Boeing που υποχώρησε περισσότερο από 6%. 

Ωστόσο, οι μετοχές άνοιξαν τη συνεδρίαση με άνοδο, καθώς η Meta Platforms σημείωσε ράλι 4,8% στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. 

Ακόμη και οι κορυφαίες τεχνολογικές, όπως η Nvidia, γνώρισαν τον πόνο με την κορυφαία εταιρεία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης να καταγράφει απώλειες 6,7%. 

Πάντως, ο S&P 500 ενισχύεται για φέτος 14%, με τον Ιούλιο να αποτελεί τον όγδοο μήνα κερδών στη διάρκεια των τελευταίων εννέα. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News