Business & Finance Πέμπτη 1/08/2024, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Sell off πυροδοτούμενο από τον τραπεζικό κλάδο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Sell off πυροδοτούμενο από τον τραπεζικό κλάδο

Mε πτώση άνω του 1% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, με τις τράπεζες να καθοδηγούν το sell off αφότου η Societe Generale υποβάθμισε το στόχο της για το τμήμα τραπεζικής λιανικής και η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκιά  της. 

Ο δείκτης έκλεισε με πτώση 1,2% αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε αγγίξει υψηλό δύο εβδομάδων. 

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε βουτιά 4,5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2023, οπότε ο κλάδος καταποντίστηκε από την κατάρρευση της Credit Suisse και τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών. 

Η Societe Generale βούλιαξε περίπου 9% αφότου η τράπεζα υποβάθμισε την κατευθυντήρια γραμμή της για τα καθαρά κέρδη του τμήματος τραπεζικής λιανικής στη Γαλλία, επισκιάζοντας τα τριμηνιαία κέρδη της. 

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, που εξαρτάται τα μέγιστα από τις τράπεζες, υποχώρησε 2,7% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη στη Μαδρίτη IBEX να καταγράφει απώλειες 1,9%. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε τελικά με πτώση 1%, χάνοντας τα αρχικά κέρδη του, με την HSBC να υποχωρεί 6,5%. Αναλυτής της JPMorgan Private Bank αναφέρει ότι η μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θυμίζει την γερακίσια μείωση της ΕΚΤ τον Ιούνιο. Τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να επηρεάσει τα έντοκα περιθώρια κέρδους, μία βασική πηγή εσόδων για τις τράπεζες. 

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε 2,3% με τη μετοχή της BMW να παρουσιάζει βουτιά 3,1%, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενομένου περιθώρια κέρδους στις βασικές δραστηριότητές της στο δεύτερο τρίμηνο. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρουσίασε συρρίκνωση τον Ιούλιο με το σχετικό δείκτη PMI της S&P Global να διαμορφώνεται να παραμένει στο 45,8 του Ιουλίου, ενώ στη Γερμανία υποχώρησε ακόμη περισσότερο στο 43,2 από το 43,5 του Ιουνίου. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News