Business & Finance Πέμπτη 1/08/2024, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό έξι μηνών οι αποδόσεις των γερμανικών

Ομόλογα: Σε χαμηλό έξι μηνών οι αποδόσεις των γερμανικών

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου υποχώρησαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις στη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εν μέσω εξασθενημένων στοιχείων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών οδεύουν σε πτώση για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα και στη μεγαλύτερη από τα μέσα Ιουνίου. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον Ιούλιο καθώς μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες, γεγονός που οδήγησε το κόστος δανεισμού στα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα κάτω από το 4%. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της απο το υψηλό 16 ετών σε μία όμως οριακή ψήφο που σημαίνει ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της είναι διχασμένοι για το εάν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι επαρκής. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης, στο 3,87%.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, είπε ότι μπορεί να μπει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων ακόμη και το Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί σε κάτι. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, στο 2,23%. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική συνεδρίαση αποκλιμάκωσης και τον Ιούλιο υποχώρησε 18 μονάδες βάσης. 

Το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 173 μονάδες βάσης. 

Επίσης, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 74,50 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε οριακά στο 3,64% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 139 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση με την απόδοση του 10ετούς στο 3,30% με το spread ωστόσο να ανεβαίνει στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,71%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 114 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News