Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο STOXX 600 με «οδηγό» την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο STOXX 600 με «οδηγό» την τεχνολογία

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με την ASML να σημειώνει άλμα 5,6% στο δημοσίευμα ότι η ολλανδική κατασκευάστρια τσι θα εξαιρεθεί από τους νέους αμερικανικούς εξαγωγικούς περιορισμούς, την ώρα που μία σειρά από θετικά εταιρικά αποτελέσματα ενίσχυσαν περιατέρω τα κέρδη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8%, αγγίζοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά υψηλό δύο εβδομάδων. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης παρουσιάζει κέρδη άνω του 1%. 

Ο τεχνολογία καθοδήγησε τα κέρδη μεταξύ των κορυφαίων κλάδων του STOXX 600, σημειώνοντας άνοδο 2,6%. Κέρδη 1,3% παρουσίασε και ο κλάδος αεροναυπηγικής με την Airbus να ενισχύεται 4,8%, αφότου ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής αεροσκαφών ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο. 

Η HSBC ενισχύθηκε επίσης 4% καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 3 δισ.δολαρίων και αναβάθμισε τις προοπτικές της για τα έσοδα. 

Ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη ήταν η εξαίρεση παρουσιάζοντας πτώση 1,2%. Αφορμή η BBVA, η οποία ανακοίνωσε μικρότερη αύξηση στα καθαρά κέρδη της στη βασική αγορά της που είναι το Μεξικό, γεγονός που επισκίασε την αύξηση 38% στα συνολικά κέρδη που ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Η μετοχή της υποχώρησε 4%, καθώς ο πιστωτικός όμιλος δεν θα επαναγοράσει περισσότερες μετοχές έως ότου ολοκληρώσει την εξαγορά της Sabadell. 

Aπό τους υπόλοιπους επιμέρους δείκτες, o FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 1,1%, παρουσιάζοντας τον Ιούλιο την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Απρίλιο, με βασική κινητήρια δύναμη τον κλάδο ενέργειας που ενισχύθηκε 2,3%.

Ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,53%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,76%. Ωστόσο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,43%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News