Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης – Προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης – Προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις

Σε χαμηλά πολλών μηνών υποχώρησαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, παρότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν ελαφρώς τον Ιούλιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,30%, στο χαμηλότερο επίπδο από τις 2 Απριλίου. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 2,6% τον Ιούλιο από 2,5% του Ιουνίου, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9%. 

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπηρεσιών αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 4% από 4,1%. 

Η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων δίδει μία πιθανότητα 90% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, παρά τις νέες πληθωριστικές πιέσεις, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Ιουλίου.    

Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο 2,53%. 

Η προσοχή τώρα των επενδυτών είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ σήμερα το βράδυ, για το εάν θα δώσει σήμα για μείωση των επιτοκίων τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 4,11%, αφού προς στιγμή άγγιξε το 4,09%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,64%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου με το spread ωστόσο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να παραμένει στις 134 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 3,33% με το spread σταθερά στις 104 μονάδες, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 2,72%. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 221 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News