Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό «ξύπνημα» για το Χρηματιστήριο με κέρδη 1,2%

Τραπεζικό «ξύπνημα» για το Χρηματιστήριο με κέρδη 1,2%

Με μοχλό τις τράπεζες και συγκεκριμένα τη μετοχή της Πειραιώς «ξύπνησε» σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας από το πτωτικό σερί και τη θερινή ραστώνη, στην οποία είχε περιπέσει τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά, ο μήνας κλείνει με κέρδη 5,27% και καταλύτη της τράπεζες, ενώ συνολικά από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο έχει κέρδη 14%. 

Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,21% σε υψηλό ημέρας, αγγίζοντας τις 1,478,17 μονάδες. Ο τζίρος επίσης ανέκαμψε στα 118,66 εκατ. ευρώ. 

Η Τράπεζα Πειραιώς σήκωσε πρώτη την αυλαία των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για ισχυρά κέρδη. Ειδικότερα, τα κέρδη του β΄τριμήνου διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ των 333 εκατ. ευρώ, αυξημένα 42% ετησίως. 

Επίσης, ο CEO του Ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε βέβαιος ότι η τράπεζα θα πετύχει τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 1,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου, ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων, που με βάση τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου ανήλθε στα 31,3 δισ. ευρώ.

Ενόψει των αποτελεσμάτων της Eurobank μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας την Πέμπτη και της Alpha Bank την Παρασκευή, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.305,20 μονάδες έπειτα από πτωτικό σερί έξι ημερών, με άνοδο 2,15%. Σημειώνεται πως έληξε και η δημόσια πρόταση της Eurobank προς τους µετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία δεν απέφερε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσµα ως προς την αύξηση του ποσοστού που ελέγχει ο ελληνικός όµιλος στη δεύτερη µεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα. Τελικά, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 55,886%. 

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο τραπεζικός δείκτης έκανε άλμα περίπου 7%.

Σήμερα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθε στα 3,9 ευρώ με άνοδο 3,5%, της Eurobank στα 2,12 ευρώ με +2,42%, της Alpha Bank στο 1,703 ευρώ με 2,22% και της Εθνικής στα 8,11 ευρώ με +1,35%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε επίσης κατά 1,45% στις 3.606,78 μονάδες με στήριγμα τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ, την Coca Cola 3Ε, τη HelleniQ Energy και τη Motor Oil. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και τα αποτελέσματα του Ομίλου Τιτάν, με αλμα 34,1% στα κέρδη το πρώτο εξάμηνο.

Πάντως, το ελληνικό χρηματιστήριο συντονίστηκε με το διεθνές περιβάλλον, όπου επικρατεί ευφορία αφενός λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων, αφετέρου ενόψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE). Η πρώτη αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, αλλά τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον επικεφαλής Jerome Powell σε περίπτωση που δώσει σήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, ο S&P 500 έκανε άλμα 1,3% στο άνοιγμα, ενώ ο Nasdaq σχεδόν 2%. Απεναντίας, ο Dow Jones ήταν σχεδόν αμετάβλητος. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλου: Ισχυρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα – Στο εξωτερικό μέσω Snappi

Τράπεζα Πειραιώς: Ρεκόρ κερδοφορίας – Στα 333 εκατ. το β’ τρίμηνο

Titan: Αλμα 34,1% στα κέρδη το πρώτο εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News