Business & Finance Τρίτη 30/07/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό πολλών μηνών οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Ομόλογα: Σε χαμηλό πολλών μηνών οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Χαμηλό πολλών μηνών άγγιξαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από αρκετές χώρες της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ένα ανομοιογενές τοπίο και έκαναν τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια. 

Οι επενδυτές εστιάζουν στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, για το εάν θα προετοιμάσει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. 

Επιπλέον, περιμένουν την έκβαση των συνεδριάσεων της Τράπεζας της Αγγλίας και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αλλαγές, διαμορφώθηκε στο 2,55%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε απότομα στο δεύτερο τρίμηνο και ότι ο πληθωρισμός του Ιουλίου παρουσίασε μικρή άνοδο στο 2,6% από το 2,5% του Ιουνίου, παρότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε ελαφρώς. 

«Ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη αποδείχθηκε ελαφρώς πιο ανθεκτικά απ΄ό,τι αναμενόταν, παρά τα κάποια ήπια στοιχεία, γεγονός που οδήγησε τις πληθωριστικές προσδοκίες στον κλάδο υπηρεσιών στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021. 

Τα στοιχεία για τις οικονομίες μεμονωμένα αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης έδειξαν ότι επίκειται περαιτέρω επιβράδυνση. Ο δείκτης για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες συνάδει με τη στασιμότητα του ΑΕΠ τον Ιούλιο, αναφέρουν αναλυτές της Capital Economics. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης στο 2,34%, αφού προς στιγμή υποχώρησε στο 2,33% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Απριλίου. 

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών παρέμεινε σταθερό στις 70,7 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε μόνο μία μονάδα βάσης στο 3,70% με το spread έναντι των γερμανικών στις 135 μονάδες βάσης. 

Αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση της 10ετίας στο 3,36% και το spread στις 104 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,78%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 41 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News