Business & Finance Τρίτη 30/07/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στο Χρηματιστήριο κόντρα στις διεθνείς αγορές

Απώλειες στο Χρηματιστήριο κόντρα στις διεθνείς αγορές

Νωχελικότητα και περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτήρισαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία όμως έκλεισε με πτώση κόντρα στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών και επικράτηση των πωλητών, οι οποίοι γκάζωσαν στο τέλος της ημέρας.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε κοντά σε χαμηλά ημέρας στις 1.460,42 μονάδες, με πτώση της τάξης του 0,51%

Καθίζηση σημείωσε ο τζίρος στα 64.23 εκατ. ευρώ, λόγω καλοκαιριού, ενώ μεγάλο μέρος των συναλλαγών αποτέλεσαν μεγάλα πακέτα, μεταξύ αυτών του ΟΠΑΠ, της Τέρνα Ενεργειακή και της Jumbo.

Στο μεταξύ, στις διεθνείς αγορές επικρατεί ένα επιφυλακτικά θετικό μομέντουμ ενόψει των συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας. Traders, οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η Fed, η οποία ολοκληρώνει αύριο, Τετάρτη, τη συνεδρίασή της, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, δίνοντας όμως κάποια ένδειξη για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, δεδομένης της σαφούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων διεθνώς, μέχρι στιγμής χωρίς νέες σοβαρές αντιδράσεις από τον επενδυτικό κόσμο. Στις ΗΠΑ, ενδεικτικά, τα βλέμματα τώρα θα είναι στραμμένα προς τη Microsoft και τη Starbucks που ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης σήμερα. Σημειώνεται ότι ο Dow Jones άνοιξε με ήπια άνοδο 103 μονάδων ή 0,3%, ο S&P 500 με άνοδο 0,2% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με +0,4%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται για τα αποτελέσματα τριμήνου των συστημικών τραπεζών. Αύριο, Τετάρτη, σηκώνουν την αυλαία Πειραιώς και Eurobank με τις επιδόσεις β΄ τριμήνου, ενώ ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα την Πέμπτη και η Alpha την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Euroxx, θα πρόκειται για ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, που θα χαρακτηριστεί από περαιτέρω αναβάθμιση του guidance για το 2024. Οι αναλυτές της Euroxx έδωσαν τιμή στόχο στα 2,4 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου 38%, στα 2,5 ευρώ για τη Eurobank με περιθώριο ανόδου 12%, στα 5,4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 23% και στα 9,8 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα με περιθώριο ανόδου 16%.

Στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ξανά απώλειες, κλείνοντας στις 1.277,76 μονάδες με πτώση 0,14%. Η Εθνική έκλεισε με πτώση 1,16% στα 8,002 ευρώ, η Πειραιώς με -0,26% στα 3,768 ευρώ, ενώ η Alpha Bank με άνοδο 0,24% στο 1,67 ευρώ και η Eurobank με +0,98% στα 2,07 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 0,57% στις 3,555,34 μονάδες με μοχλό τον ΟΤΕ (1,6%). Ανοδικά κινήθηκαν και MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ.

Αντιθέτως, μεγαλύτερες απώλειες άνω του 2% σημείωσαν η μετοχή της Ελλάκτωρ (-2,96%), της ΕΥΔΑΠ (-2,08%) και της Metlen (-2.05%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Entersoft: Διψήφια αύξηση εσόδων στο πρώτο εξάμηνο – 22,34 εκατ. ευρώ τα έσοδα

ΕΧΑΕ: Αύξηση 42,4% στα κέρδη και 17% στον κύκλο εργασιών το α’ εξάμηνο

Euroxx: Βλέπει αναβαθμίσεις στο guidance των ελληνικών τραπεζών – Ισχυρό τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News