Business & Finance Τρίτη 30/07/2024, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής

Μικρή υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου κόντρα στην ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.465,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,19% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,20%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,19% με τις Alpha, Eurobank, ΕΤΕ να καταγράφουν ήπιες απώλειες, ενώ ανοδικά κινείται μόνο η Πειραιώς. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines, της Σαράντης και της Coca Cola HBC. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas, της Jumbo και της Ελλάκτωρ.

Η αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής ενόψει των αποτελεσμάτων β΄ εξαµήνου των συστηµικών τραπεζών αυτή την εβδοµάδα, καθώς αύριο Τετάρτη ανακοινώνουν οι Πειραιώς, Eurobank, την Πέµπτη η Εθνική και την Παρασκευή η Alpha Bank.

Η επιβεβαίωση της θετικής πορείας των µεγεθών των τραπεζών στα αποτελέσµατα β΄ τριµήνου, σε συνδυασµό µε την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα µπορούν, σύµφωνα µε εγχώριους αναλυτές, να αποτελέσουν τους καταλύτες για το Χ.Α. και για την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα υψηλά έτους και τις 1.500 µονάδες που κινούνταν στις αρχές Μαΐου, αρκεί φυσικά να µην υπάρξουν δυσµενείς εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον που θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίµα.

Κατά την Beta Securities, όπως γράφει στο σημερινό φύλλο η «Κ», σε γενικές γραµµές για το σύνολο των τραπεζών το β΄ τρίµηνο αναµένεται µείωση του επιτοκιακού εισοδήµατος (-3,1% στα 2,048 δισ. ευρώ) σε σχέση µε το α΄ τρίµηνο του 2024 λόγω της µετακίνησης λογαριασµών όψεως προς τις προθεσµιακές καταθέσεις, καλύτερα έσοδα από προµήθειες (+3,5%, 473 εκατ. ευρώ), καλύτερες των αρχικών εκτιµήσεων πιστωτικές αποµειώσεις (249 εκατ. ευρώ) και καλύτερη εικόνα στις µη εξυπηρετούµενες εκθέσεις, κυρίως λόγω της προόδου που έχει συντελεστεί στο χαρτοφυλάκιο NPE της Alpha Bank.

Στην τελική γραµµή οι τέσσερις τράπεζες θα δείξουν συνολικά κέρδη 1,05 δισ. ευρώ έναντι 1,09 δισ. ευρώ το πρώτο τρίµηνο του 2024, ανεβάζοντας την κερδοφορία του α΄ εξαµήνου στα 2,14 δισ. ευρώ αµιγώς από λειτουργική συνεισφορά, επίδοση που συνιστά ρεκόρ από το 2008.

Εφόσον οι τάσεις αυτές επιβεβαιωθούν θα υπάρξει περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις των αρχικών καθοδηγήσεων από τις διοικήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς και ακολούθως αναβαθµίσεις αξιολογήσεων, όπως εκτιµά η χρηµατιστηριακή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδος με μοχλό τα εταιρικά κέρδη

Wall Street: Οριακά κέρδη για S&P 500 και Nasdaq – Σε αναμονή οι επενδυτές

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News