Business & Finance Δευτέρα 29/07/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οριακές απώλειες – Οι επενδυτές απέφυγαν το ρίσκο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οριακές απώλειες – Οι επενδυτές απέφυγαν το ρίσκο

Με ελαφρά πτώση έκλεισαν κατά το πλείστον σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου, αναμένοντας σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα από τον τεχνολογικό κλάδο, όπως και τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, αφού παρουσίασε οριακά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, της τάξης του 1,3%, με τη Stellantis να υποχωρεί 3,3%, αφότου η Deutsche Bank υποβάθμισε την αξιολόγηση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε hold από buy. 

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία δύσκολη εβδομάδα, με την προσοχή να μετατίθεται στις Magnificent Seven, οι οποίες και αναμένεται να καθορίσουν το κλίμα στην αγορά. 

Η Fed, η οποία ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη, εκτιμάται ότι θα προετοιμάσει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. 

«Παρότι δεν αναμένεται αλλαγή στη νομισματική πολιτική της, αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό οι πιθανότητες να κλίνει προς μείωση το Σεπτέμβριο, με τα περισσότερα στατιστικά στοιχεία να ενισχύουν την πεποίθηση των επενδυτών ότι θα γίνουν μία ή ακόμη και δύο επιτοκιακές μειώσεις έως τα τέλη του έτους», ανέφεραν αναλυτές. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ, που ανακοινώνονται την Παρασκευή. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει επίσης την Πέμπτη εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, με τους επενδυτές να είναι διχασμένοι ως προς αυτό. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Heineken με πτώση 10%, καθώς η ολλανδική ζυθοποιία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών για τα λειτουργικά κέρδη, ενώ πτώση 4,3% παρουσίασε και η ανταγωνίστριά της Carlsberg. 

Στον αντίποδα, η Philips ενισχύθηκε 15% αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, o γερμανικός DAX έχασε 0,53% στις 18.320 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχώρησε κατά 0,98% στις 7.443 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE κινήθηκε οριακά θετικά στις 8.292 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός MIB έχασε 0,51% και στην Ισπανία ο IBEX έχασε 0,43%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News