Business & Finance Δευτέρα 29/07/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Έπεσαν οι αποδόσεις εν αναμονή κεντρικών τραπεζών και data

Ομόλογα: Έπεσαν οι αποδόσεις εν αναμονή κεντρικών τραπεζών και data

Aποκλιμάκωση παρουσίασε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μίας εβδομάδας γεμάτης από οικονομικά στατιστικά στοιχεία, εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου και συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,35%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι εβδομάδων. Εάν καταφέρει και υποχωρήσει κάτω από το 2,34%, τότε θα υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Στη διετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,64% με πτώση δύο μονάδων βάσης. 

«Εάν δει κάποιος τη συμπεριφορά των αγορών κρατικών ομολόγων την τελευταία εβδομάδα θα διαπιστώσει ένα ισχυρό ράλι το οποίο συνεχίστηκε έως σήμερα», ανέφερε ο Πέτερ Σκάφρικ, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets. 

H Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, δίδοντας ενδεχομένως σήμα ότι θα κάνει μείωση το Σεπτέμβριο, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης ενδέχεται να εγκαινιάσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.  Αντίθετα, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. «Εάν η Τράπεζα της Αγγλίας μειώσει τα επιτόκιά της, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην Ευρωζώνη. Οι αγορές δεν διερωτώνται μόνο για το εάν η ΕΚΤ μειώσει το Σεπτέμβριο, αλλά για το εάν αυτό οδηγήσει σε έναν ευρύτερο κύκλο χαλάρωσης», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της ΙΝG. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 3,71% με το spread έναντι των γερμανικών να παραμένει σταθερό στις 134 μονάδες βάσης. 

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών παρέμεινε στις 71 μονάδες βάσης, κοντά στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,38% με το spread στις 105 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε ελαφρώς στο 2,81%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 106 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News