Business & Finance Δευτέρα 29/07/2024, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Νωχελικότητα και τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Νωχελικότητα και τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με περιορισμένες απώλειες και υπό τη σκιά των μερισμάτων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές λόγω των αποφάσεων μεγάλων κεντρικών τραπεζών και των εταιρικών αποτελεσμάτων που έρχονται τις επόμενες ημέρες. Η επενδυτική διάθεση ήταν χλιαρή, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξαιτίας καλοκαιριού.

Ο γενικός δείκτης έμεινε σε απόσταση βολής από τις 1.470 μονάδες και ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,08% τις 1.468, 01 μονάδες, ενώ καθίζηση σημείωσε ο τζίρος στα 60,42 εκατ. ευρώ, υποδεικνύοντας και την έλλειψη διάθεσης ρίσκου.

Όσο βρισκόμαστε στη μέση περίπου της περιόδου δημοσίευσης εταιρικών επιδόσεων, οι traders διεθνώς αξιολογούν τα αποτελέσματα. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Meta, η Apple και η Amazon, «τεστάροντας» για μία ακόμα εβδομάδα τους δείκτες. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση των επιδόσεων β’ τριμήνου της Alphabet, μητρικής της Google, και της Tesla, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αγορές έκαναν απότομη βουτιά, ενώ παρατηρήθηκε κάποια «μετανάστευση» των επενδυτών προς τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ, λόγω προβλέψεων για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα θα είναι στραμμένα και προς τις αποφάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ήτοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, αλλά οι επενδυτές θα περιμένουν να ακούσουν κάποια κατεύθυνση χαλάρωσης για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Στο ελληνικό ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά υπό το βάρος της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε σήμερα σε αποκοπή μερίσματος, με απώλειες 1,1% στις 1.279,50 μονάδες. Ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της Πειραιώς, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα, η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε 3,96% στα 8,096 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 0,05% στα 3,778 ευρώ, η μετοχή της Alpha ανέβηκε 0,36% στο 1,666 ευρώ και της Eurobank +0,59% στα 2,05 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01% στις 3.575,9 μονάδες χάρη στη μετοχή του ΕΧΑΕ, που ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα τριμήνου, τον ΟΤΕ και τη Motor Oil, που είχαν κέρδη άνω του 1%. Μεγαλύτερη πτώση είχε η μετοχή του ΟΛΠ (5,82%) και της Ελλάκτωρ (-1,46%).

Σημειώνεται ότι μετά τα χτυπήματα των προηγούμενων ημερών, οι διεθνείς αγορές επανήλθαν με καλύτερη μεν, αλλά ασταθή διάθεση. Τα πρόσημα στο άνοιγμα της Wall Street ήταν θετικά, αλλά με μικρά κέρδη. Ο Dow Jones άνοιξε με κέρδη 58 μονάδων ή 0,1%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,2% και ο Nasdaq  0,3%. Βέβαια, πρόκειται για βελτίωση από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ ο Nasdaq κατά 2,1%. Απεναντίας, ο Dow είχε σημειώσει άνοδο 0,8% και ο Russell 2000 μικρής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 3,5%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Το μέρισμα, η κερδοφορία, η αναβάθμιση και οι νέες τιμές-στόχοι

Με άνοδο άνοιξε η Wall Street – Εταιρικά αποτελέσματα και κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο

Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε όλους τους επιχειρηματικούς της στόχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News