Business & Finance Δευτέρα 29/07/2024, 11:18
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνουν το κλίμα τα μερίσματα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνουν το κλίμα τα μερίσματα

Μικρή υποχώρηση καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, πτώση που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αποκοπή μερίσματος της Εθνικής, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Oι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα καθαρού μερίσματος ύψους 0,36425 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, χωρίς τι δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,34 ευρώ διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΛΠ.

Επίσης, οι επενδυτές αναµένεται να εστιάσουν εκ νέου στις τράπεζες την προσεχή εβδοµάδα, καθώς µέσα σε τρεις ηµέρες θα ολοκληρωθούν οι δηµοσιεύσεις των αποτελεσµάτων του β΄ τριµήνου.

Την αυλαία ανοίγουν Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank την Τετάρτη, την Πέµπτη θα ανακοινώσουν οι Εθνική Τράπεζα και Optima, ενώ την Παρασκευή η Alpha Bank θα κλείσει τον κύκλο των τραπεζικών αποτελεσµάτων.

Η εβδοµάδα θα µπορούσε, όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή», να χαρακτηριστεί «κοµβική», καθώς εντός και εκτός των τειχών αναµένονται νέα υψηλού ειδικού βάρους από το µέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας, εκτιµά ο κ. Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Δείκτης στις 11:15, διαμορφώνεται στις 1.465,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,28% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,05%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,40% με βαρίδι κυρίως την Εθνική που καταγράφει βουτιά σχεδόν 4%. Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ και της ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean, της Coca Cola και της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται οι περισσότερες ευρωαγορές στο ξεκίνημα μια εβδομάδας που θα κυριαρχήσουν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς έκλεισε υψηλότερα την Παρασκευή, καθώς το παγκόσμιο sell-off υποχώρησε και οι επενδυτές αντέδρασαν στην αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ που ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις συνεδριάσεις πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας -αργότερα μέσα στην εβδομάδα- προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο αυτής της εβδομάδας βρίσκονται επίσης τα κέρδη της Apple Inc, της Amazon.com Inc και της Microsoft Corp. μετά την πτώση των μετοχών που προκλήθηκε από την απογοητευτική έναρξη της περιόδου υποβολής εκθέσεων των τεχνολογικών κολοσσών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Επιφυλακτική άνοδος – Βουτιά για τη Heineken

Wall Street: Εντυπωσιακό comeback με άνοδο άνω των 650 μονάδων για τον Dow

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News