Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Εντυπωσιακό comeback με άνοδο άνω των 650 μονάδων για τον Dow

Wall Street: Εντυπωσιακό comeback με άνοδο άνω των 650 μονάδων για τον Dow

Σε ένα εντυπωσιακό comeback, η Wall Street προσπάθησε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μίας ιδιαίτερα δύσκολης εβδομάδας με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 654,27 μονάδες ή 1,64% για να κλείσει στις 40.589,34 μονάδες, καθοδηγούμενος από την εντυπωσιακή άνοδο της 3Μ. Ο βιομηχανικός γίγαντας ενισχύθηκε 23% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση τουλάχιστον από το 1972. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,11% στις 5.459,10 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στις 17.357,88 μονάδες με άνοδο 1,03%. 

Η κίνηση της Παρασκευής καθοδηγήθηκε από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ της Πέμπτης και τα σημερινά για τον πληθωρισμό, τα οποία ενισχύουν την άποψη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. 

Οι επενδυτές συνέχισαν τη στροφή προς τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης με το δείκτη Russell 2000 να ενισχύεται 1,67%. Σε άνοδο οι μετοχές του κλάδου βιομηχανίας και πρώτων υλών, με άνοδο 1,7%. 

Ορισμένα ονόματα από τις μεγάλες τεχνολογικές που υποχώρησαν σημαντικά μέσα στο sell off αυτής της εβδομάδας, όπως Microsoft και Amazon, ενισχύθηκαν περισσότερο από 1% εκάστη. Η Meta Platforms ενισχύθηκε περίπου 3% με τον κλάδο τεχνολογίας πληροφορικής να ενισχύεται περίπου 1%.

Τα στοιχεία για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών που έδειξαν μικρότερη άνοδο τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο και ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, αύξησε τις προσδοκίες των επενδυτών για περισσότερες επιτοκιακές μειώσεις για φέτος, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 υποχώρησε 0,8%, ενώ ο Nasdaq απώλεσε 2,1% της αξίας του. Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν διαδοχικές εβδομαδιαίες απώλειες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Ο Dow ωστόσο υπεραπέδωσε με άνοδο 0,8%, καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική θετική εβδομάδα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Μάιο. 

Η Strategas εφιστά στους επενδυτές την προσοχή και δίδει την εξής συμβουλή: να φοβάστε τη μείωση των επιτοκίων, όχι την παύση – αυτό έχει αντίκτυπο στις αγορές και στα εταιρικά κέρδη. 

Η αγορά τείνει να παρουσιάζει πολύ καλύτερες επιδόσεις την περίοδο ανάμεσα στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων σε έναν κύκλο σύσφιγξης της Fed και στην πρώτη μείωση των επιτοκίων απ΄ό,τι μετά από την πρώτη μείωση από τη Fed, σύμφωνα με τον Τζέισον ντε Σένα Τρένερτ και τον Ράιαν Γκραμπίνσκι της Strategas. 

Κατά μέσο όρο, η αγορά έπιασε κατώτατο σημείο 213 ημέρες αργότερα με πτώση 23% μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Fed σε έναν κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη του S&P 500 μειώνονται κατά 10% κατά μέσο όρο το 12μηνο μετά την πρώτη μείωση, σύμφωνα με την Strategas. 

 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News