Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Τέταρτη εβδομάδα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τέταρτη εβδομάδα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά το τριήμερο πτωτικό σερί, το οποίο προκλήθηκε από εισαγόμενες πιέσεις, κλείνοντας με άνοδο για τέταρτη συναπτή εβδομάδα. Η Λεωφόρος Αθηνών παρασύρθηκε προς τα επάνω από την ανάκαμψη του κλίματος σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές.

Μετά την πανωλεθρία της Τετάρτης στις διεθνείς αγορές, που πυροδοτήθηκε από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alphabet, μητρικής της Google, και της Tesla, η επενδυτική διάθεση βελτιώθηκε αισθητά σήμερα. Στην Ευρώπη, το πτωτικό σερί είχαν ξεκινήσει και οι ανησυχίες για την Deutsche Bank, η οποία κατέγραψε ζημίες το β΄ τρίμηνο για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια. 

Τώρα ο επενδυτικός κόσμος στρέφει το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Αγγλίας που την ερχόμενη εβδομάδα θα πάρουν αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. Επίσης, αναμένεται ΑΕΠ Ευρωζώνης και βέβαια τα υπόλοιπα εταιρικά αποτελέσματα που θα επηρεάσουν τους δείκτες. 

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.469 μονάδες με άνοδο 0,37%. Ο τζίρος ήταν ελαφρώς πεσμένος στα 78,31 εκατ. ευρώ, που δείχνει ότι οι traders μπαίνουν σε καλοκαιρινούς ρυθμούς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 3.575 μονάδες με ορμή από τη μετοχή της Metlen (2,21%), η οποία ενισχύεται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που έδειξαν νέο ρεκόρ κερδών. Ο δείκτης βρήκε επίσης στήριγμα στη ΔΕΗ και την Aegean (1,13% και 0,96% αντίστοιχα). Με πτώση έκλεισε η HelleniQ Energy (0,88%) και η Ελλάκτωρ (0,48%).

Σε πτωτική τροχιά συνέχισαν και σήμερα οι τράπεζες, με τον δείκτη να υποχωρεί 0,49% στις 1.293 μονάδες. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 1,25% στο 1,66 ευρώ, η Eurobank με -0,59% στα 2.038 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς με -0,55% στα 3,78 ευρώ και η Εθνική με οριακές απώλειες 0,02% στα 8,43 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, ανοίγει η αυλαία των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών. Η Euroxx χρηματιστηριακή σε σχετική ανάλυση προέβλεψε πως θα είναι ένα ακόμα τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις και ότι οι τράπεζες θα προβούν σε αναβάθμιση του guidance. Στις γενικές συνελεύσεις της Eurobank, της Εθνικής και της Alpha Bank αυτή την εβδομάδα, οι επικεφαλής μίλησαν για επιστροφή του τραπεζικού κλάδου στην κανονικότητα έπειτα από πολλά χρόνια.

Σημειώνεται ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες άνοιξαν με σημαντικά κέρδη, ολοκληρώνοντας με θετική νότα μία κατά τα άλλα άστατη εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από το χειρότερο ημερήσιο sell off της τελευταίας διετίας.Η Wall Street φαίνεται να αξιολόγησε θετικά και τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Ιουνίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Πρόκειται για μια ένδειξη πληθωρισμού και προτιμώμενο δείκτη της Fed. Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1% και κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως ακριβώς ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δάνεια προς επιχειρήσεις: Αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. τον Ιούνιο – Οι λόγοι

Ανοδικά και τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Fraport

Αλμα 41,8% στην οικοδομική δραστηριότητα το α’ τετράμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News