Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια ανάκαμψης με βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια ανάκαμψης με βαρίδια

Οι ευρωαγορές ανακάμπτουν διστακτικά και η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί μετά από ένα τριήμερο ισχυρών απωλειών. Σημειώνεται ότι μετά την Eurobank χτες, οι μετοχές της Alpha Bank διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το μέρισμα των 0,02602 ευρώ, ενώ τη Δευτέρα ακολουθεί η Εθνική. Διεθνώς το παγκόσμιο sell-off στις τεχνολογικές μετοχές υποχωρεί, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.465,97 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,15% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,1%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,54%.

Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πτωτική του πορεία κατά 0,33% με την Alpha Bank να χάνει 1,61%, την ΕΤΕ στο -0,55%, ενώ συγκρατημένα ανοδικά κινούνται Πειραιώς (0,63%) και Eurobank (0,24%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Lamda, της Aegean Airlines, της Elvalhalcor και της Jumbo. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank, του ΟΤΕ και της Τιτάν.

Στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής», ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένο µέλος της Διεθνούς Οµοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, σχολιάζει ότι τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγµένες παραµένουν σε γενικές γραµµές ενθαρρυντικά, αλλά όσο ο στόχος των 1.500 µονάδων του Γενικού ∆είκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστές θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να «πάνε ταµείο» µετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών.

«Βέβαια, ας µην ξεχνάµε ότι η αποκοπή µερισµάτων-ρεκόρ έχει τεχνικώς αφαιρέσει αρκετές µονάδες από τον Γ.∆. Αυτό συνεπάγεται ότι ο δείκτης θα µπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριµένο ορόσηµο, µε ό,τι αυτό θα σήµαινε για την ψυχολογία των επαγγελµατιών και των ιδιωτών επενδυτών, αλλά και για τα διαγραµµατικά σινιάλα ανοδικής διάσπασης», προσθέτει ο αναλυτής.

Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισηµαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. σηµαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόµη σε φάση «ολικής υπερθέρµανσης» και άρα το ελληνικό δοµικό ράλι δεν µπορεί να θεωρείται «ξοφληµένο», όπως τονίζει ο αναλυτής.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του µεγάλου «comeback» των συστηµικών τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθµίσεις της ελληνικής οικονοµίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σηµαντικός εκείνος καταλύτης που θα µπορέσει να «πάρει πάνω του» τη γενικευµένη συνέχιση της ανόδου, όπως εκτιµά. Κατά τον ίδιο, ο Γενικός Δείκτης έχει σηµαντικές στηρίξεις στις 1.438 και 1.400 µονάδες, µε τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1.487 και 1.500 αντιστοίχως.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές – Βαρίδι οι αυτοκινητοβιομηχανίες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News