Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο υποχώρησε η απόδοση του γερμανικού διετούς, καθώς τα εξασθενημένα οικονομικά στατιστικά στοιχεία ώθησαν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε πιο γρήγορη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

Ωστόσο η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού συγκρατήθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ, που έδειξαν ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση, παρότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Τα στοιχεία στην Ευρωζώνη παραμένουν απογοητευτικά, με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo να σημειώνει ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Ιούνιο. Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο έδειξαν στασιμότητα την Τετάρτη. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε 3,5 μονάδες βάσης στο 2,69%, αφού άγγιξε το 2,36%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, υποχώρησε περίπου 15 μονάδες βάσης. 

Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,41%. 

Την ίδια στιγμή, το spread που ζήτησαν οι επενδυτές για να τοποθετήσουν σε γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών διαμορφώθηκε στις 70 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, σημειώθηκε οριακή απολιμάκωση, στη 10ετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,45% με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,84%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 140 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News